Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Deze week verdient het nieuwe gezicht van Disney (want: drie Disney-films op stapel – daarover later meer) Lupita Nyong'o een podium en applaus. 

Goed, de officiële fanclub van Disney (D23: The Official Disney Fan Club) had dus afgelopen weekend een beurs. De D23 Expo (D staat, nogal wiedes, voor Disney, 23 voor 1923 – het geboortejaar van The Walt Disney Company). En op die beurs, die tweemaal per jaar wordt georganiseerd en waar Disney's finest dan het podium mogen beklimmen voor een knabbel en een babbel (lees: promotie mogen maken voor), stond Lupita. Drie keer. Ter promotie van The Jungle BookThe Queen of Katwe en Star Wars: The Force Awakens. In een tijdsspanne van twee uur. Dat is voor D23 begrippen kennelijk best veel, want Star Wars-regisseur J.J. Abrams grapte vervolgens over de Oscar-winnares: 'Apparently someone who is legally required to be in every Disney movie.' (Trouwens best wel opmerkelijk dat Lupita de opnames zonder kleerscheuren heeft doorlopen, want Abrams brak er zijn rug en Harrison Ford zijn enkel.)

Lupita is, zo lijkt het, het nieuwe gezicht van Disney en het symbool voor het nieuwe pad dat het ietwat ingedommelde Disney is opgegaan. En hoewel er op die D23 Expo ook veel tijd werd ingeruimd voor de recycling van traditionele Disney-heldinnen als Emma Watsons Belleen Mia Wasikowska's Alice, werden de achtduizend aanwezigen ook getrakteerd op een traditionele krijgsdans van de Maori en werd Lupita neergezet als regerende Disney-prinses. En dat juichen we hier bij Bazaar van harte toe. 

First trip to #Disneyland!!! #myfirstears. Mummy, this is for you! #d23expo @disneystudios
A photo posted by Lupita Nyong'o (@lupitanyongo) onAug 15, 2015 at 7:48pm PDT

Double Duty at Disney. #Disney #d23expo #StarWars #ForceAwakens #TheJungleBook @DisneyStudios
A photo posted by Lupita Nyong'o (@lupitanyongo) onAug 15, 2015 at 12:50pm PDT

From 6000 pearls to just 1: Uganda. Excited to be back in East Africa to work with #MiraNair on #QueenOfKatwe. #MaishaAlive #nofilter
A photo posted by Lupita Nyong'o (@lupitanyongo) onMar 28, 2015 at 5:36pm PDT