Het hele jaar lang op harpersbazaar.nl: Woman of the Week, een inspirerende vrouw waar we ons petje voor afnemen. Deze week doen we dat voor Diana Matroos. Deze presentatrice is namelijk winnaar van de Kleurrijke Top 100.

Ze krijgt 'm vrijdag pas uitgereikt, maar blogde er wel al over: haar eerste plek in de Kleurrijke Top 100. En die heeft Diana Matroos dik verdiend. Naast, of juist door haar rol als begaafd presentator voor RTL Nieuws en BNR zet ze zich in voor diversiteit in de media. Ze praat openhartig over haar positie als gekleurde vrouw, blijkt uit dit interview. En die was niet altijd makkelijk:

"Ik merkte ook dat mensen, bewust of onbewust, stigmatiserend kunnen zijn, bijvoorbeeld wat betreft de zwartepietendiscussie. Ik heb meegemaakt dat iemand met een leidinggevende functie op de redactie een handvol pepernoten op mijn bureau strooide en zei: "Voor de enige Zwarte Piet op de redactie!" Ik dacht: hoe is het mogelijk? Jij bent hoogopgeleid, werkt hier en maakt zo'n domme opmerking? Je hebt geen idee waar je het over hebt: mijn oma was de dochter van een slavin. Verder heb ik ook een mail ingezien die niet voor mij bestemd was, waarin te lezen viel dat ik een uitzending niet mocht presenteren vanwege mijn kleur. Dat kwam hard aan, maar zegt uiteindelijk meer over hen dan over mij. Pure onwetendheid."

We gaan ervanuit dat zo'n sterke vrouw met zo'n sterke boodschap heel ver gaat komen.