Het hele jaar door op harpersbazaar.nl: Women of the Week. Welke vrouw is deze keer degene op wie alle ogen zijn gericht? Of op wie zouden alle ogen gericht moeten zijn, omdat ze inspirerend is, een rolmodel, bijzondere dingen tot stand brengt? Deze week: Jeanine Hennis-Plasschaert.

Voor wie in 2012 weleens Het Nieuws consumeerde (vooruit, PowNed telt in dit geval ook mee), kan zich vast het moment nog wel voor de geest halen waarop VVD-politica Jeanine Hennis-Plasschaert werd benoemd als 's lands éérste vrouwelijke minister van Defensie. Daarmee kreeg ze nogal wat poppen aan het dansen inderdaad. Moest uitgerekend een vróuw de knoeiboel van oud-minister Hans Hillen opruimen? Ja, dat moest.

Voor alle hekelaars: dat opruimen deed ze dus met succes. Krap een maand na haar aanstelling werd ze door de Nederlandse parlementaire pers gelauwerd als Politiek Talent van het jaar 2012 – of dit echt iets zegt over haar kunnen, dat mag je natuurlijk helemaal zelf beoordelen. Eenmaal drie jaar onderweg kreeg ze de erestempel invloedrijkste vrouw (in Nederland dan hè) opgedrukt door maandblad Opzij. En geef het 'ns ongelijk: deze vrouwelijke minister van Defensie wist voortdurende bezuinigingen op het kantje af een halt toe te roepen (vinden we nu ineens wel een prettig idee, met alle rampspoed die over de wereld raast), ze dwong respect af door immer beslagen ten ijs te komen (en moest voor dat respect waarschijnlijk driedubbel zo hard werken), en ze bleef al doende vriendelijk en toegankelijk.

En dan pleit ze óók nog 'ns voor meer samenwerking binnen Europa, schudt ze handjes met haar Duitse ambtgenoot Ursula von der Leyen (de dame op de foto) en spreekt ze mooie woorden als: 'Het is belangrijk dat de EU niet verkrampt of verlamt. Dus moeten we geen discussies over soevereiniteit gaan voeren, of over 'meer of minder' Europa. In Europa is er op defensiegebied een sterke neiging in termen van 'grand designs' te denken. Maar het enige wat werkt, is zo pragmatisch mogelijk te werk te gaan.' (Staat geschreven op pagina 5, helemaal aan 't end, van De Volkskrant van vandaag.) 

Hoppetee, en dat uitgerekend nu, nu de mensen hun buik zoetjesaan een beetje vol beginnen te krijgen van Europa (heeft iemand laatst nog wat van Griekenland gehoord trouwens?). Wat je deftig gezegd een vrouw met ballen noemt. En een ontzettend waardige vrouw van de week.

Laten we het binnenkort alleen nog even hebben over de dienstplicht voor vrouwen waar ze het laatst over had. Want zoals een wijze dame laatst aangaf in televisieprogramma Wie is de Mol?: 'Zonder hakken kan ik niets.' En dus: hoe willen we dat gaan doen? Maar dat terzijde. Voor nu dan. 

Wie de Bazaars vrouw van vorige week was? Ontwerpster Ilja Visser natuurlijk. En wel hierom.