Hét mediamoment in de journalistiek gaat zonder twijfel naar de door de wol geverfde journalist Mariëlle Tweebeke: het interview met Zelenski, president van Oekraïne. Was het omstreden, ongepast, raak, mooi, indrukwekkend en eindelijk weer eens een gesprek waarvan je van je stoel viel, zo daadkrachtig? Een ding is zeker: pers en publiek hadden het over niks anders dan dit gesprek. Ook nu, 4 maanden later, is ze nog steeds een van de weinigen die écht kritische vragen durfde te stellen. Daarom nomineert Bazaar haar graag als Woman of the Week. Want in een jaar waarin juice kanalen en fake news overheersen, kiest Mariëlle altijd voor professionele journalistiek en constante kwaliteit. Zonder uitzonderingen.

Wie is jouw Woman of the Year 2022? Breng nu je stem uit! >

Mariëlle Tweebeke is Woman of the Week

Tik je de naam 'Mariëlle Tweebeke' in op Google, verschijnt meteen 'Zelensky' erachter. Het spraakmakende interview kleurt het oeuvre van Tweebeke, die op maatschappelijk belangrijke momenten uitblinkt in haar rol. En dat zonder journalistiek te studeren! In plaats daarvan studeerde ze Arbeid & Organisatie Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Het was in de periode daarna, dat haar journalistieke hart echt begon te kloppen. Ze zei op haar 30e het bedrijfsleven gedag en liep stage bij een lokale nieuwszender van Amsterdam. Na 5 jaar volgde ze Loretta Schrijver op als presentatrice bij RTL Nieuws, waar ze later ook redactionele taken en verslaggeving op zich nam.

In 2010 brak ze officieel door als interviewer bij het grote publiek, toen ze het verkiezingsdebat voor de Tweede Kamer voor RTL leidde. Haar eerste keer op het grote podium in Carré. Ze liet zien dat ze het hoofd koel kan houden, ongeacht wie er voor haar zit. Zo ook toen ze Jan Peter Balkenende stevig aan de tand voelde. Ze ontlokte hem uiteindelijk de historische woorden: 'U kijkt zo lief'. Woorden die voor hem het einde van een politieke carrière betekenden.

Meerdere spraakmakende momenten volgden, zoals wanneer Mariëlle de toenmalige tv producent Reinout Oerlemans en het bestuur van het VU Medisch Centrum interviewde over het controversiële programma Tussen Leven en Dood. Een interview waar ze in dat jaar, 2012, de Sonja Barend Award voor beste televisie-interview voor in ontvangst mocht nemen. In de jaren daarna schreef ze meer journalistieke prijzen op haar naam, zoals de Zilveren Nipkowschijf en de Tegel.

Mariëlle Tweebeeke in gesprek met president Zelensky

Toen was daar op 28 mei 2022 dat interview met president Zelensky. President van een land in oorlog. Op een geheime locatie in Kiev spraken ze af. Het was een van de meest bijzondere dingen die Mariëlle in haar carrière had gedaan: 'Deze man is in de afgelopen maanden voor iedereen echt een bekendheid geworden in een verschrikkelijke tijd. En opeens werd ik gebeld of ik hem wilde interviewen.'

Naast de oorlog werden, tot zichtbare ergernis van de Oekraïense president, ook andere onderwerpen besproken. Corruptie in het land en toetreding tot de Europese Unie waren daar twee van. Zijn reactie was anders dan ze verwachtte, vertelt ze wanneer ze terugblikt aan tafel bij Op1: 'Ik verwachtte dat de Oekraïense president zou vertellen dat ze de corruptie wel willen aanpakken, maar dat daar vanwege de oorlog geen tijd en ruimte voor is. Maar om te vragen of ik in Oekraïne heb gewoond en daarmee de corruptie ter discussie te stellen, was het laatste wat ik had verwacht.'

Met het interview met Zelensky voegt ze niet alleen een indrukwekkende naam toe aan haar oeuvre. Ze is bovenal een grote bron van inspiratie voor de toekomst van de politieke verslaggeving.