Het zit ex-verkenner Kajsa Ollongren niet mee. Eerst positief getest op corona en dan ook nog eens het mikpunt van kritiek. Nu is de politica wel door de wol geverfd, dat scheelt. Een portret van de politica.

Power dressing: hoe politiek en mode hand in hand gaan >

Kajsa Ollongrens carrière

In 1992 was Kajsa Ollongren al beleidsmedewerker bij het ministerie van Economische Zaken. Daarvóór studeerde ze geschiedenis aan de UvA, administration publique aan de École Nationale d’administration in Parijs en deed ze -als toetje- de leergang Buitenlandse Betrekkingen bij Instituut Clingendael in Den Haag.

Naam

Waar haar bijzondere naam vandaan komt? Karin Hildur (roepnaam Kajsa) Ollongren is oorspronkelijk telg van een Fins, adellijk geslacht. Een jonkvrouw. Vanwege haar Zweedse moeder heeft ze, naast de Nederlandse, ook de Zweedse nationaliteit. Maar ze werd ‘gewoon’ in Leiden geboren en groeide op in Oegstgeest.

Politieke ervaring

Inmiddels heeft ze er dus bijna 30 jaar in de politiek opzitten, als ambtenaar, als rechterhand van premier Rutte, als wethouder en loco-burgemeester van Amsterdam. Toen Eberhard van der Laan ziek werd, nam zij zijn taken over. Amsterdam was haar lief, ze woont er nog steeds, samen met haar vrouw en tv-producent Irene van den Brekel en hun twee zoons. Vervolgens werd ze minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en vicepremier voor D66 in het kabinet Rutte III.

Kritiek op Kajsa Ollongren

Ollongren weet dus wel hoe de politieke hazen lopen. En kritiek heeft ze vaak genoeg gekregen. Op het afschaffen van het raadgevend referendum. Op haar handelen om het groeiende woningtekort tegen te gaan. Op het verwerpen van de motie voor een tijdelijke huurstop, vanwege de coronacrisis. Al lijkt Ollongren niet snel van haar à propos, als mensen zich tegen haar keren. In een interview met het FD zei ze ooit: ‘Mijn ouders hebben me geleerd dat anders zijn niet zo erg is.’

Ex-verkenner

Over haar verkenners-blunder: toen Ollongren positief getest werd op corona (bij een preventieve test na contact met de besmette Mona Keijzer) en -begrijpelijk- gehaast de benen nam, vergat ze vertrouwelijke papieren zorgvuldig op te bergen. Een fotograaf legde haar vast, met gevoelige (pijnlijke!) informatie over de formatie open en bloot onder de arm. De meest saillante info betrof de ‘functie elders’ van de veelbesproken Pieter Omtzigt, stemmenkanon van het CDA. Gevolg: Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma zijn verkenner-af. Geen pluspunt voor de formatie, noch voor Ollongrens carrière: punt 1, een verkenner gaat niet over de inhoudelijke zaken. Punt 2, ook een haastige verkenner moet uiterst discreet zijn.

Wat zijn de gevolgen voor Kajsa Ollongren?

De oppositie vindt dus dat Ollongren verantwoording af moet leggen, maar eerst maar eens hopen dat het meevalt met haar coronaklachten, en met de verdere besmetting van het kabinet. Intussen ligt de bal bij de nieuwe verkenners, Wouter Koolmees en Tamara Van Ark.