Dinsdag is het zover: dan worden de flesjes bubbels geplopt en vloeit de sjampoepel rijkelijk. Daarom snel nog even de tips van het ontkurken op een rij.

1. Zorg ervoor dat de fles goed gekoeld is

Een fles champagne - evenals prosecco - moet goed gekoeld zijn, zo rond de 7 graden. Wanneer de fles niet koud genoeg is, zal de druk in de fles ervoor zorgen dat de kurk er (te) snel uitschiet. Wat je dan krijgt, is vooral een ontplofte fontein, en dat is alleszins zonde (voor het tapijt, maar ook zeker voor jou).

Voor een snelle afkoeling van de fles - en om je flessen de rest van de avond te koelen - dien je een mix van 50% water en 50% ijs te gebruiken in je wijnkoeler. Deze mix zorgt ervoor dat de fles aan de oppervlakte beter wordt gekoeld.

How to Open Champagne Ice Bucketpinterest
BFA

2. Gebruik een servet

Vouw een servet of een theedoek in de lengte en leg het over de muselet (metaaldraad om een champagnekurk) en de kurk van de fles. Ook dit is een veiligheidsmaatregel die voorkomt dat je kurk er als een kogel eruit vliegt. FYI: de druk achter een kurk is drie keer zo hoog als de druk van de meeste autobanden.

3. Draai de nek van de fles tegen de klok in

Houd de fles hiervoor in een hoek van 45 graden. Draai de 'O'-vormige muselet 6 keer en maak het metaaldraat helemaal los van de fles. Houd druk op de kurk, die er nu bijna uit plopt.

How to Open Champagnepinterest
BFA

4. Draai de fles - niet de kurk

Wanneer de muselet los is, kun je de kurk rustig laten ploppen door met de fles te draaien. Draai je met de kurk, dan kan die binnen in de fles loskomen.

Blijf dit doen tot dat de kurk er vanzelf uitspringt. Zet nog een beetje druk op de kurk om te voorkomen dat 'ie te snel springt.

5. Focus op een fluit en niet op een plop

Hoe langzamer de kurk uit de fles wordt geduwd, hoe subtieler het gefluit zal klinken. Een fles bubbels heurt niet als een kanon te ploppen.


Volg je Harper's Bazaar al op Facebook en Instagram?


Van: Town & Country US