Ik heb het niet nodig, maar het is in de aanbieding en dus bespaar ik geld. Girl math! Ik kan me deze tas eigenlijk niet veroorloven, maar als ik 'm vijf jaar lang elke dag draag kost 'ie maar een euro per keer. Girl math! Ik ga vanavond naar een duur concert, maar eigenlijk is het gratis omdat ik het bedrag maanden geleden al heb betaald. Girl math!Is deze TikTok-trend een hilarische manier om met shoppen om te gaan of schuilt er een schadelijke gedachte achter? Bazaar duikt in het begrip.

Leonne Jansen creëert bewustzijn over pensioenopbouw: 'Mensen gaan nog liever naar de tandarts' >

Girl math uitgelegd

De girl math-trend verscheen voor het eerst op social media medio augustus. Toen was het nog een onbekend begrip, inmiddels weet vrijwel iedereen met een TikTok- of Instagram-account wat ermee bedoeld word. Vrouwen rechtvaardigen hun aankopen op een creatieve manier om zo niet aan het uitgegeven geld te hoeven denken. De term was voor miljoenen vrouwen herkenbaar en veel TikTok-gebruikers gingen er dan ook mee aan de haal. Zo groeide girl math uit tot een veelgehoord excuus tijdens het shoppen. Bovenstaande voorbeelden worden veel genoemd, maar ook besparen op verzendkosten of het terugbrengen van een eerder gekocht item worden als gratis geld gezien. Dat klinkt misschien grappig, maar ergens zit er ook een problematische kern in.

Door uitgaven op deze manier te blijven rechtvaardigen, ontbreekt het aan bewustzijn over financiën. Hoewel een incidentele girl math-situatie best een keertje voor kan komen, kan het leiden tot financiële zorgen wanneer er steevast gebruik van wordt gemaakt.

Financiële ongelijkheid tussen man en vrouw

En dat kan volgens Shiva Bloemberg, algemeen directeur van Meesman indexbeleggen, schadelijk zijn voor de financiële kloof tussen man en vrouw. Door roekeloos met aankopen om te gaan en het af te doen als girl math kan die kloof alsmaar groter worden. Die is al aanzienlijk door de nog altijd aanwezige loonkloof waarbij vrouwen gemiddeld 13 procent minder verdienen dan mannen en de pensioenskloof die ervoor zorgt dat vrouwen zo'n 40 procent minder pensioen opbouwen dan mannen, maar ook door een gebrek aan bewustzijn over geld. Daar draagt girl math volgens Bloemberg aan bij.

Volgens haar bestaat een groot deel van financiële groei en/of onafhankelijkheid uit het opbouwen van kennis. 'Ik zie de girl math-theorie als een lachertje, maar als je het niet in de juiste context plaatst, kan het bijdragen aan roekeloos uitgavengedrag. Het is volgens ons essentieel dat het juist de andere kant op gaat om de financiële kloof te dichten: een helder overzicht van inkomsten en uitgaven en een gebalanceerd financieel plan.' Natuurlijk hoort een leuke tas of jurk er volgens Bloemberg soms bij, maar van die aankoop geniet je nog meer wanneer je weet dat het kán. In plaats van het gebruiken van rekensommetjes kun je volgens haar beter bewust naar je uitgaven kijken. Kun je je die nieuwe aankoop eigenlijk niet veroorloven? Dan is er geen enkele creatieve som die het rechtvaardigt.

Stereotypes bevestigd

Dan is er ook nog het bevestigende stereotype dat schadelijk is aan girl math. Financieel adviseur Zoe Burt schreef er in Business Insider al over: decennialang worden vakken als wiskunde en scheikunde al afgedaan als 'vakken voor jongens', terwijl meisjes beter zouden zijn in vakken als kunst en talen. Tegenwoordig is dat nog altijd terug te zien in grote sectoren zoals de technische wereld: er zijn bijvoorbeeld slechts 94.000 vrouwelijke ICT'ers in Nederland, ten opzichte van 425.000 mannelijke ICT'ers. Door onverstandige keuzes op financieel gebied te bestempelen als girl math houden we stereotypes als 'vrouwen kunnen niet rekenen en niet in de techsector werken' in stand.

Volgens Burt leveren die stereotypes vervolgens weer onzekerheid bij vrouwen op, waardoor ze uiteindelijk daadwerkelijk domme financiële keuzes maken. Girl math is een vicieuze cirkel die we dus snel moeten doorbreken -zodat vrouwen de financiële groei kunnen doormaken die ze verdienen.