Nooit eerder telde een kabinet zo veel vrouwen, en nooit eerder was de bordesfoto zo kleurrijk. Cécile maakt de eerste modebalans op.

'Hadden ze me maar kledingadvies gegeven,' zei Annemarie Jorritsma vanmorgen nog in de Volkskrant, terugdenkend aan háár eerste keer op het bordes, in 1994, toen ze een knalgeel en nogal breed jasje droeg. 'Ik was zelf heel trots op mijn jasje, maar ik had er niet aan gedacht dat iets minder fels passender was geweest.'

Ik vermoed dat Ank Bijleveld (CDA), als ze dat stukje al onder ogen heeft gehad, dacht: kan mij het bommen, ik heb met m'n 1 meter 57 heel wat minder body mass dan Annemarie (die met gemak boven Joris Voorhoeve en Jozias van Aartsen uittorende, mind you), en ik wil juist gráág shinen tussen al die donkere pakken én de andere vrouwen. Gelijk heeft ze natuurlijk, een mens moet d'r eigen slingers ophangen immers, maar risqué is het natuurlijk wel om in het kanariegeel (Hallo Jumbo!) van zo'n bordes af te komen wapperen. En al is ze inderdaad veel kleiner dan Annemarie, door het brede en vrij korte karakter van de rok, en de brede hals en de wijde mouwen van de top wordt Ank Bijleveld tóch een beetje Tank Bijleveld – wat uiteraard picobello op z'n plek is voor een minister van Defensie. De spinvormige broche zal van dichtbij misschien een bloem blijken, maar zendt toch een verdraaid handige subliminal message uit: Ank is niet bang. Niet voor tarantula's en zwarte weduwen in elk geval.

Sigrid Kaag (D66), die als nieuwe minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de grote modieuze schoenen van Lilianne Ploumen moet vullen, krijgt een grote pluim voor de niet truttige bloemenjurk, het perfect geföhnde en geknipte haar en de zeer fraaie lippenstift. Chapeau!!

Red, People, Social group, Youth, Event, Team, Uniform, Tourism, Photography, Ceremony, pinterest
Getty Images
De bordesformatie

Vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren (D66) had er werkelijk zin in, toen ze zich vanmorgen aankleedde. Deze jasjurk straalt daadkracht en voorbereiding uit – maar ook een vleugje klederdracht. Hij is wat druk met de print, het verloop, de plooien, de overslag, de strikceintuur, de wijde rok en de hoge hals. Er gebeurt eigenlijk te veel, zeker omdat er ook nog hoge suède laarzen tot over de knie onder gedragen worden, die het geheel nog massiever maken. Maar: Kajsa houdt van mode, en ze durft, en dat is altijd goed nieuws.

Ingrid Engelshoven (D66, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) draagt een rode jurk, en is dus niet bang om binnen te komen – nou ja, ietsje minder niet-bang dan Ank in elke geval. Weinig flatteuze roklengte, zo op het breedst van de kuiten, een best saaie hals en een voorzichtige broche. Geen buil aan te vallen, dat dan weer niet.

Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Milieu, VVD) heeft vele gezichten, van onopvallend tot ronduit glamourous, en dat laatste gezicht laat ze ook op het bordes zien. Want zie eens hoe Cora in de roos geschoten heeft qua jurk. Slimme kleur (Ploumen-blauw), slim ontwerp (vergevingsgezinde plooien onder de taille, geweldig fraaie hals), ondergoed zonder zichtbare knelpunten en net als minister Kaag prachtig gekapt, geföhnd en opgemaakt. Hiep hoi, derhalve, ook voor de subtiele accessoires.

Minister van Landbouw, Voedselveiligheid en Regio en vice-premier Carola Schouten van de Christen Unie schuwt doorgaans de felle kleur en de strakke jurk niet, wat wel zo verfrissend is. Deze paisley-unit in fifty shades of purple is dan ook helemaal Carola, al is de paisley as such nieuw op haar palet.

Over de kleding van de mannen zal ik me niet uitlaten, dat is mijn terrein niet, al kan ik wel zeggen dat ik aangenaam verrast ben door de looks van Wopke Hoekstra (CDA, minister van Financiën) – zo'n Bouquetreeksknapheid had ik niet aan zien komen met zo'n Elfstedennaam. En dan kan hij ook nog rekenen! Wopke boppe!

Over vicepremier Hugo de Jonge (CDA, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tot slot wel nog even het volgende: misschien sta ik hier alleen in, maar ik heb grote moeite met zijn schoenen. Eerder deze week ging hij buurten bij Rutte op het aanstellerige geschubte model Arcobaleno van de Rotterdamse schoenenzaak Mascolori, met de hand geborduurd in Portugal en toch slechts € 169, vandaag droeg hij de Winter Garden, ('Een uitermate chique uitstraling, door de zachtblauwe kleur en prachtige bloemenprint zeer geschikt voor de winterdagen, maar eigenlijk het gehele jaar een toppertje') van € 199.

Kijk, als hij als minister van Sport etcetera een paar dikke sneakers aan had getrokken, dan slóeg het nog ergens op, maar nu, op zo'n dag, op zo'n plek van die malle stappers dragen, dat geeft geen pas. Dit soort schoeisel is meer iets voor mannen met een hobby dan wel beroep in de clownerie- of pantomimesfeer, of voor gedomesticeerde oudere jongeren die zich diep van binnen Herman Brood of godbetert Dinand Woesthoff wanen. Hugo, pas d'r op, rakker! Nooit meer proberen de koning, de premier en Carola te outshinen.

Social group, People, Event, Team, Uniform, Suit, Ceremony, Tourism, pinterest
Getty Images
Bordespret