Er wás natuurlijk al een indrukwekkende Louis Vuitton-winkel in Parijs: het reusachtige pand aan de Avenue des Champs-Élysées 101. En nu is er nog een vlaggenschipwinkel op een iconische plek: Place Vendôme.

Building, Interior design, Lighting, Room, Floor, Ceiling, Shelf, Furniture, Flooring, Architecture, pinterest
Louis Vuitton
Interior design, Building, Property, Room, Floor, Ceiling, Tile, Furniture, Flooring, Architecture, pinterest

Louis XIV

Zelfs al zou je diep in gedachten verzonken van oost naar west door de Rue Saint-Honoré kuieren, dan nóg kan de gevel je niet ontgaan. Aan de westkant prijkt een gigantische zon met immense stralen – een hint naar de zonnekoning aan wie de winkel is opgedragen. In het pand vind je daarom ook een groot en glimmend standbeeld van Louis Quatorze, gehuld in Vuitton-kleding.

Interior design, Building, Retail, Outlet store, Room, Ceiling, Shoe store, Architecture, Footwear, Furniture, pinterest
Interior design, Room, Building, Lighting, Wall, Furniture, Ceiling, Table, Floor, Architecture, pinterest

Kunst

De winkel, die 1400 m2 groot is en bestaat uit twee samengevoegde historische panden, staat op alle vier de verdiepingen vol met 33 speciaal gemaakte kunstwerken van onder meer Yan Pei Ming, Stephen Sprouse, India Mahdavi en Laurent Grasso – en een collectie van Vuittons befaamde objects nomades. En er is uiteráárd kleding te koop, voor hem en haar, schoenen en tassen, ingenieuze hutkoffers, boeken, reisgidsen, parfums, accessoires, juwelen én op maat gemaakte avondkleding. Speciaal voor vermogende klanten is er een couture-ateliertje ingericht op de bovenste verdieping, met daarnaast een hyperluxe appartement met ruime paskamers.

Decor voor al dat moois is het interieur dat architect Peter Marino inrichtte, en ook dat is om je vingers bij af te likken: denk visgraatparket, zandstenen trappen, leren trapleuningen, luxe tapijten, banken en fauteuils in zonnige tinten. Lang zo intimiderend en kil niet als in sommige andere luxewinkels. Wat heet: ik zou er zo willen wonen.

Lobby, Interior design, Building, Room, Architecture, Floor, Ceiling, Balloon, Flooring, Tourist attraction, pinterest
Interior design, Room, Living room, Building, Property, Furniture, Lobby, Table, Ceiling, House, pinterest
Interior design, Building, Room, Lobby, Furniture, Design, Architecture, Ceiling, Floor, Table, pinterest

Opening

Maandag 2 oktober werd het nieuwe maison ingewijd met een cocktail en een dampende afterparty, waar Will Smith optrad en de Ruinart vrolijk vloeide. De dag erna showde Nicolas Ghesquière zijn indrukwekkende zomercollectie voor 2018 – die ook knipoogde naar de zonnekoning en Versailles – in het holst van het Louvre, en ook daar was het een va et vient van beroemdheden, waarvan akte.

Maison Louis Vuitton Vendôme, 2 Place Vendôme, 75001 Parijs