Pierre Bergé, de partner van Yves Saint Laurent en medeoprichter van het gelijknamige modehuis, is op 86-jarige leeftijd overleden. Vanochtend werd bekend dat hij in zijn vakantiehuis in Saint-Remy-de-Provence in zijn slaap is overleden.

'Het is met enorm verdriet dat Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent en Fondation Jardin Majorelle het overlijden van oprichter en voorzitter Pierre Bergé mededeelt. Hij overleed op 8 september 2017, om 5:39 in de ochtend, in zijn huis in Saint-Rémy-de-Provence. Hij overleed in zijn slaap op 86-jarige leeftijd na lang ziek te zijn geweest,' is te lezen in een verklaring.

Pierre Bergé en Yves Saint Laurent werden een koppel in 1958. Niet veel later, in 1961, stonden ze samen aan de wieg van het vernieuwende modehuis Yves Saint Laurent. Pierre richtte zich op de zakelijke kant van het bedrijf, terwijl Yves de vrijheid had om zich volledig te storten op zijn ontwerpen.

Suit, Formal wear, Tuxedo, Tie, Bow tie, Event, Facial hair, Smile, Vision care, Black-and-white, pinterest
Getty Images
Pierre Berge (l) en Yves Saint Laurent (r)

In 1974 werd Bergé verkozen tot voorzitter van het prestigieuze Chambre Syndicale du Prêt-à-Porter Des Couturiers et des Créateurs de Mode, en in 1986 stichtte hij het opleidingsinstituut L'Institut Français de la Mode. Naast zijn rol in de modewereld, was hij ook in de theaterwereld een invloedrijk figuur. In 1977 kocht hij het Théâtre de l'Athénée in Parijs, waar hij tot 1982 eigenaar van was. Ook was hij van 1988 tot 1994 voorzitter van de Franse nationale opera Bastille.

'Gabrielle Chanel gave women freedom. Yves Saint Laurent gave them power' - Pierre Bergé (1930-2017)

Pierre voerde actief campagne voor de rechten van homoseksuelen, en doneerde miljoenen euro's voor onderzoek naar aids via zijn stichting Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent. In 2015 ontving Pierre dan ook de onderscheiding van grootofficier in de Franse Nationale orde van het Legioen van Eer. Een jaar later ontving hij ook een grootkruis in de orde van Ouissam Alaouite van de koning van Marokko. Pierre en Yves woonden samen in Marokko en waren daar eigenaar van de populaire botanische tuin Jardin Majorelle in Marrakech.

Meer van dit in je timeline? Like Harper's Bazaar op Facebook>