Eerlijk gezegd ben ik nogal een nerd als het op voorbereidingen treffen voor de vakantie aankomt. Ik kan weken bezig zijn met zoeken naar het allertofste huis, dat niet te dicht bij een grote weg maar ook weer niet in the middle of nowhere mag liggen. Dat van buiten knap moet zijn, liefst een beetje statig en pittoresk, en van binnen ruim, met stijlvolle meubels, maar vooral niet te modern, en het liefst passend bij het land waar ik heen ga (lees: Italië). Uiteraard moet er een tuin bij, liefst met een zwembad en als het kan ook nog een buitenkeuken. En een hangmat. En dus ook bomen. En het mag niet te ver van de zee af liggen.

Als dat, of iets wat erop lijkt, dan eindelijk gevonden is, ga ik lijsten maken met spullen die ik niet mag vergeten: van blaarpleisters tot wasknijpers tot wierookspiralen tegen muggen en een deugdelijk kelnersmes, voor het geval er alleen een prullige kurkentrekker in de la ligt.

Nee, aan het toeval laat ik liever niks over.

Een dikke anderhalve week voor vertrek, als mijn weer-app een beetje betrouwbaar kan voorspellen wat voor weer het ter plekke zal zijn, maak ik een lijst van de kleren die ik mee ga nemen. Dat blijkt achteraf eigenlijk een nutteloze stap, want als puntje bij paaltje komt staan praktisch al mijn zomerkleren op die lijst. Waarvan ik eenmaal op vakantie dan toch steeds maar dezelfde twee lievelingsjurken draag.

Kun je het heavy travelen niet laten? Daar heb ik ook een gouden tip voor: ga cruisen op een schip met een inloopkast in je hut.

Heb ik daardoor nodeloos gesjouwd afgelopen jaren? Euh, ja. Kan ik ook iets lichter reizen? Toch wel.

Ik kwam daar vorige zomer achter. De kinderen deden vakantiewerk in een Zeeuwse strandtent en logeerden bij mijn ouders. Ik zou thuis aan mijn boek tikken. Het regende, en op Instagram zag ik alleen maar lachende mensen in jaloersmakend azuurblauwe zeeën plonzen. Na drie dagen moedeloos binnen zitten besloot ik dat ik ook best in de Italiaanse zon kon schrijven. Ik boekte op zondag een vlucht en de eerste de beste hotelkamer die nog een midweek vrij was en zat maandagmiddag met de voeten in de Middellandse zee. Ik had alleen een inderhaast ingepakt rolkoffertje bij me: een luchtige broek, een short, twee jurken, een jumpsuit, een bikini, een vestje, een rok en twee tops die allemaal bij elkaar pasten. Verder alleen een laptop, slippers, sandalen en een e-reader.

Alleen handbagage met daarin tien goeie kleren: het beste cadeau dat je jezelf kunt geven, je wordt er ook licht van in je hoofd.

Kun je het heavy travelen niet laten? Daar heb ik ook een gouden tip voor: ga cruisen op een schip met een inloopkast in je hut, net zoals ik een paar weken terug heb gedaan, met mijn dochter. Je leest het verslag in het juli/augustusnummer.

Inpakken en wegwezen dus! In de nieuwe Bazaar vind je genoeg kleren om je inloopkast of rolkoffertje in stijl te vullen.

Je vindt Bazaars zomernummer zoals gezegd nu in de kiosk, of neem een – flexibel! – abonnement. Net zo handig. Fijne zomer!

Clothing, Bikini, Photograph, Swimwear, Model, Beauty, Photo shoot, Fashion, Summer, Lingerie, pinterest
Zoltan Tombor