Bazaars Cécile Narinx schoof er eerder al voor aan tafel bij PAUW, sprong ervoor in de bres, klom ervoor in de pen, instagramde erover en staat heus open voor (nog meer) verbetering. We hebben het hier uiteraard over meer diversiteit in de modewereld.

'Zolang er bladenmakers zijn die te wit blijven denken, fotografen niet snappen hoe ze een donkere huid moeten uitlichten, visagisten niet weten hoe ze 'm moeten opmaken, stilisten zeggen dat ze liever een 'blank canvas' hebben, modellenbureaus met droge ogen beweren dat één donker meisje wel genoeg aanbod is, reclamemakers blijven kiezen voor commercieel blond met blauwe ogen, is er dialoog nodig.'

En dat willen we bij Bazaar met liefde voeren. Daarom vind je op Bazaars aanstaande nummer niet één, niet twee, maar vijf beeldschone donkere modellen. Vijf kaftmeisjes met elk een andere achtergrond, maar bovenal vijf vróuwen. Diversiteit moet en mag beslist gevierd, maar de gemene delers evenzeer.

Van elk kaftmeisje tikten we een portret. First up: de Zuid-Sudanese Nykhor Paul.

instagramView full post on Instagram

Geboren: Zuid-Sudan. Paul vluchtte naar Ethiopië met haar familie wegens de stammenoorlog in Sudan. Drie jaar later verhuist ze met behulp van United Nations High Commissioner for Refugees naar de Verenigde Staten en moest haar ouders achterlaten.

Leeftijd: 27

Start carrière: op school in Chicago werd ze gescout door iemand van Ford Models. In 2008 verhuisde ze naar New York en tekende een contract bij RED Model Management.

Portfolio: Vivienne Westwood, Rick Owens, Louis Vuitton en Balenciaga.

Naast model: vanwege haar persoonlijke ervaring met de vreselijke omstandigheden in haar moederland richtte Paul een foundation op, genaamd We Are Nitolic, om aandacht te brengen naar de crisis in Zuid-Sudan en het belang van vrede tussen de 64 verschillende stammen in het land. 'Our goal is to raise awareness by sharing stories as refugees of the world, so others can get an understanding of what we went through. Collectively I feel we can make a difference,' aldus Paul. Samen met mede-covermodel Ajak Deng was ze onderdeel van een expositie over vluchtelingen uit Zuid-Sudan. En ze werkt ook samen met het International Rescue Committee om meer begrip te kweken voor vluchtelingen.

Opvallend: in 2015 doet Paul een boekje open over visagisten tijdens catwalkshows. Met behulp van een Instagram post uit ze haar ongenoegen over het feit dat zij als donker model haar eigen make-up moet meenemen, omdat visagisten er niet op voorbereid zijn.