Ah, Parijs. De stad met een héleboel geschiedenis als het op mode aankomt. Eigenlijk is het de stad waar volgens veel kenners het modesysteem, zoals we het nu kennen, ontstond. En die kennis en historie moet bewaard blijven, zeker als het aan modehuis Chanel ligt.

Waarom precies Chanel, vraagt u? Het modehuis heeft zijn roots in de Franse hoofdstad. In Parijs opende Mademoiselle Gabrielle zelf bijna honderd jaar geleden haar eerste modeboetiek, die uiteindelijk uitgroeide tot een van de bekendste labels ter wereld. Met haar revolutionaire visie en ontwerpen heeft ze de Franse en internationale mode vorm weten te geven - denk aan haar mantelpakjes en de little black dress. En daar is niet alleen Chanel heel trots op, maar eveneens de Parijzenaren.

Daarom hebben Chanel en museum Palais Galliera de handen ineengeslagen voor het realiseren van een permanente modemuseumcollectie - niet zozeer over Chanel, maar juist over de volledige Parijse modegeschiedenis. Dit wordt de eerste modetentoonstelling in Frankrijk die niet na een bepaalde tijd weer zal verhuizen of verdwijnen.

De kelders van Palais Galliera gaan daarom een fikse renovatie tegemoet. Ruim 7200 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte zal klaargemaakt en gevuld worden met mode variërend daterend uit de achttiende eeuw tot nu. Totale kostenplaatje: 5,7 miljoen euro - maar dat is voor Chanel natuurlijk geen probleem.

Als blijk van dank zullen de nieuwe tentoonstellingsruimtes worden omgedoopt tot de zogeheten Gabrielle Chanel-ruimtes. Toch duurt het nog wel even voordat we die kunnen bezoeken. Volgens het museum is de heropening ergens in 2019 gepland.

Maar niet getreurd, naast de permanente collectie zullen op de begane grond nog steeds verschillende tijdelijke modetentoonstellingen te zien zijn. Allemaal even rijk aan historie zoals de Parijse mode.