Onze collega's van NRC hebben een heuse wetenschapsredactie die onderzoek doet naar allerhande belanghebbende zaken. Zo ook ditmaal: zij dook eens diep in het verschijnsel hoge hakken. Beter: dat wat het frequent dragen van hoge hakken met de gezondheid doet. Kijk, en dan spitsen wij de oren, gezien het feit dat we al snel een paar of 20 van die rakkers in de kast hebben staan.

Grappig om te lezen: het was de Nederlandse anatoom Pieter Camper, die in 1781 al waarschuwde voor de gevaren van de killer heels. Zwikken, vallen, zelfs het breken van een knieschijf: in zijn Verhandeling over den besten schoen schrijft hij dat door het dragen van het schoeisel een onnatuurlijke verhoging van het zwaartepunt ontstaat, waardoor vrouwen niet meer stevig kunnen staan. 'Het is meer dan waarschijnelijk, dat zij om die zelfde rede zeer dikwijls den knieschijf breeken'.

In de jaren die volgden, bogen steeds meer wetenschappers zich over de bewering van Camper. Daaruit volgend lezen we over botbreuken en verstuikte enkels door het dragen van hoge hakken, het risico op een verkorte oppervlaktekuitspier, kans op spataderen door slechte doorbloeding en mogelijkheid tot likdoorns, ingegroeide nagels, pijnlijke vergroeiingen. Klinkt allemaal héél lekker, en een goede reden om die zo'n beetje letterlijke killer heels stante pede in te ruilen voor comfortabele sneakers (en als je dat dan doet: zo draag je ze het sjiekst). En steeds meer vrouwen doen dat dan ook, getuige deze toch licht zorgwekkende cijfers.

Maar de krant wijst tevens zorgvuldig op het feit dat het hier allemaal bijzondere kleine onderzoeken betreft, en al die niet al te prettige lichamelijke ongemakken niet één, twee, drie toegeschreven kunnen worden aan het dragen van (alleen) hoge hakken.

Evengoed is het food for thought. Het hele artikel lees je overigens hier, mocht je benieuwd zijn naar alle wetenschappelijke onderbouwingen (aanrader).