Feit: nog altijd draagt 70 procent van de vrouwen een verkeerde beha. Niet voor niets moet dat ding vaak bij thuiskomst als eerste uit. Niet nodig, aldus kenners, mits je maar de juiste maat draagt. Oké, maar hoé vind je die dan? En wat doen we verkeerd?

'Wat als 70 procent van de mannen de verkeerde schoenen zou dragen, hoe zou de wereld er dan uitzien?', mijmert Annelies Braakman, marketing-coördinator van Lincherie hardop. Kennelijk wilde ze het niet weten, of in ieder geval het probleem  van de verkeerde beha-dragen de vrouwen aanpakken, want bij het stylingcentrum van Lincherie ruimen ze gerust een uur durende passessie in om vrouwen aan de bustehouder te krijgen. 

Dat gebeurt onder meer met een speciale scannende passpiegel, die, terwijl jij heel sci-fi ronddraait, jouw exacte maten opmeet. Een medewerkster gaat vervolgens op zoek naar modelbeha's in die maat: zonder beugel, met beugel, push-up, zonder push-up, uitneembare push-uppads, zonder voorpand: er zijn zo'n 1000 verschillende exemplaren aanwezig en alles wordt letterlijk uit de kast getrokken, zodat de perfect zittende bustier aan 't licht komt.   

Interior design, Floor, Flooring, Room, Wall, Interior design, Rectangle, Tile, Carpet, Desk, pinterest
De speciale passpiegel

En dat luistert nauw. De meest gemaakte fouten, zo weten de aldaar werkende dames als geen ander:

Een te wijde omtrek

Veel vrouwen weten niet dat de wijdte is gelinkt aan de cupmaat. Zij kiezen voor een kleinere cupmaat, omdat ze zich niet prettig voelen bij een grotere (denk: je koopt toch die blouse maat M, omdat je een L te groot vindt klinken). Waarmee ook de omtrek groter wordt en er dus niet voldoende ondersteuning wordt gegeven. Gevolg: de brosten gaan hangen en het rugpand zit zo'n beetje tussen de schouderbladen.

Een te kleine cup

Gevolg: snijdende beugels, waardoor dat geval als eerste uitgaat bij thuiskomst. Een goede beha, zo bepleiten de experts, hoéf je niet gelijk uit te doen na een lange dag. Dat is simpelweg een teken dat je niet de juiste maat aan hebt.

Vastgeroeste gedachten

Je draagt al tig jaren maat 80B. En dus bestel je een volgende keer gewoon weer die maat. Of je loopt gewoon weer naar hetzelfde rek. Dat doe je immers al tig jaren. Je weet niet beter. Fout. Want als je maat van kleding zo af en toe verandert, verandert je beha-maat ook. Eén of twee kilo meer of minder kan al resulteren in een andere - en dus niet de juiste - maat.

Voor alle problemen is eigenlijk een eenvoudige oplossing: het juiste advies. Of eenvoudig...een beha passen waar anderen bij zijn klinkt gemakkelijker dan dat het voor veel vrouwen is. Die drempel, hè? Het is niet eens de schroom, zo vertellen de kenners, maar meer de desinteresse, of de vaste opvattingen, zoals eerder omschreven. 'Het is toch iets dat ónder de kleding zit, en dus wordt er minder aandacht aan besteed. Terwijl een goede beha er juist voor zorgt dat je kleding béter gaat zitten.'

En toch ook, toegegeven, de prijs. Want, kijkend naar het gemiddelde prijskaartje van de beha zoals-ie in het stylingcentrum hangt (en die je uiteindelijk na een passessie online bestelt en thuisgestuurd krijgt), is die toch al gauw 100 euro. 

Moet een goede beha altijd duur zijn?

Een goede beha bestaat uit 48 verschillende onderdelen, zo wordt er uitgelegd. Veel van die onderdelen worden met de hand gemaakt, of in ieder geval met de hand streng gecontroleerd. Al die verschillende losse aspecten zorgen voor draagcomfort. Goedkopere beha's bestaan vaak uit veel  minder bouwstenen, waardoor ze minder flexibel zijn, en dus minder prettig zitten. 

Toch merken ze ook: 'Als een vrouw eenmaal die drempel over is, blijft ze terugkomen. Omdat ze merkt wat een goede beha kan doen.' 

Vandaar ook waarschijnlijk dat het volgende citaat met koeieletters op de muur  staat: 'I came in for a new bra, I left as a new woman.' Dat is wellicht een iets te boute stelling, maar dat het belangrijk is, moge duidelijk zijn. 

Iron, Art, Metal, Picture frame, Undergarment, Collection, Lingerie, Lingerie top, Brassiere, Silver, pinterest