Strijken is strijken, dat klopt. Als de kreukels uit je kledingstuk zijn, is je job well done. Maar! Voor wie het écht goed wil doen delen we vandaag een strijkregel die je wellicht nog niet kende. En de nodige strijk-hacks.

Wat wil namelijk het geval. De echte modeliefhebber heeft een hekel aan vers gestreken bovenstukken met een strijkvouw in de mouw. Iets met een vlag en een modderschuit. En waar het in een overhemd volgens sommigen nog in de categorie kleine criminaliteit valt, is een vouw in de mouwen van je T-shirt wel echt een zwaar misdrijf.

What to do?

Eerst de ene kant van de mouw strijken, dan de andere kant, om vervolgens nog eens over de dan ontstane vouw heen te gaan: het is een optie, maar niet een hele handige. Een speciaal mouwenplankje, waar je de mouw in zijn geheel overheen legt om hem rondom te strijken werkt al beter. Maar hier op de redactie zijn we groot fan van stoomapparaten (niet te verwarren met stoomstrijkijzers), waarbij je het shirt, gewoon hangend op de hanger, rondom kunt stomen zonder dat er 'ligvouwen' in komen. Beste uitvinding ooit.

Noteer dus maar, de belangrijkste strijk-hack: kledingstomer.

Maar ook met de volgende tips kun je wellicht je voordeel doen:

> Die stippen in het strijkijzericoontje op het waslabel van je kleding staan er niet voor niets. Het aantal stippen in het icoontje correspondeert met de stippen op de temperatuurschakelaar van de strijkbout. En het loont echt om je hieraan te houden. Knip je die etiketten er altijd meteen uit en heb je geen clue, bedenk je dan dat over het algemeen geldt dat puur linnen heet, katoen iets minder heet en wol, zijde en mengsels lauw gestreken moet worden.

> Begin altijd met de kleinste onderdelen (kragen, mouwen, zakken) en eindig met de grootste panden. Zo voorkom je zo veel mogelijk dat je nieuwe vouwen creëert in stukken die je al gestreken hebt (de horror).

> Kleding niet alleen binnenstebuiten wassen maar ook binnenstebuiten strijken voorkomt beschadiging aan stof, prints en opdrukken.

> Pantalons met een ingestreken vouw in de pijp kun je het beste strijken met een ietwat vochtige katoenen doek (een perslap) tussen broek en strijkijzer, om de vouw erin te stomen. De stof blijft dan mooi en gaat niet glimmen. Vergeet niet de vouw aan de achterkant van de broekspijp er in te persen na iedere wasbeurt.

> Over glimmen gesproken: bij andere zwarte kledingstukken heb je daar ook al snel mee te maken. Ook hier: perslap dus. Toch per ongeluk een glans'vlek' gecreëerd? Vaak krijg je het er uit door het kledingstuk aan een hanger naast de douche te hangen terwijl je doucht. Of natuurlijk - we kunnen het niet vaak genoeg zeggen - er even met je eigen kledingstomer overheen te gaan.

> Voeg een scheutje wasverzachter aan het water in het waterreservoir van je stoomstrijkijzer toe voor een lekkere geur. Ook een optie: wat parfum op hun strijkplank sprayen. Die geur komt dan iedere keer vrij wanneer de strijkplank opnieuw warm wordt.

Deze dingen hoor je dus eigenlijk te verwijderen uit je kleding >