Vrouwen mogen dan de grootste modeklanten zijn, als het op ontwerpen aankomt zijn ze nog steeds in de minderheid. Slechts 40% van alle ontwerpers die aan het roer staan van een modelabel is vrouw, maar waarom eigenlijk?

The Business of Fashion zocht een antwoord op deze vraag, door onderzoek te doen naar alle vrouwelijke modemerken die dit seizoen hun collectie tonen tijdens de Fashion Weeks in New York, Londen, Parijs en Milaan. Van de 371 ontwerpers die de scepter zwaaien over 313 merken is slechts 40,2 % vrouw. Opvallend is dat de jonge en creatieve steden Londen (40,5 %)  en New York (47,3%) een stuk meer vrouwen aan de top hebben staan in tegenstelling tot de traditionele modesteden Parijs (37%) en Milaan (31%).

'Jammer genoeg zijn vrouwen nog steeds in de minderheid,' reageerde Julie de Libran, artistiek directeur van Sonia Rykiel,tegen BOF op de bevindingen. 'Zelf wanneer het modehuis is opgericht door een vrouw staat er uiteindelijk toch vaak  een man aan het roer.'

Bij LVMH bijvoorbeeld, waar, vóór de aanstelling van Maria Grazia Chiuri bij Dior, slechts drie van de 15 modehuizen werden gerund door een vrouw: Phoebe Philo bij Céline, Carol Lim bij Kenzo en Florence Torrens bij Thomas Pink. Deze cijfers zijn niet veel anders bij Kering, waar alleen Stella McCartney en Sarah Burton voor Alexander McQueen in de top van het bedrijf zitten.

'Ik geloof dat er ontzettend veel vrouwen werkzaam zijn in de mode-industrie, maar het lijkt erop dat een steeds kleiner percentage zich tot de top mag rekenen,' aldus ontwerpster Phoebe English tegen de website. 'Vrouwen krijgen dus wel een baan in een modebedrijf maar niet voor de hogere posities.'

Eén van de oorzaken hiervoor, aldus The Business of Fashion, is de regeling ten tijde van zwangerschap. Een carrière aan de top vraagt namelijk om heel wat extra uren in de studio, en tijdens of vlak na de zwangerschap zijn deze uren meestal teveel. Om nog maar te zwijgen over het zwangerschapsverlof. Daarnaast worden ontwerpers vaak benoemd tot creatief leider wanneer ze tussen de 30 en 45 zijn. Precies de leeftijd waarop vrouwen vaak aan kinderen willen beginnen en dus met verlof gaan. 

Gelukkig zitten er ook bedrijven tussen die vrouwen hiermee wél een handje op weg willen helpen. Phoebe Philo verplaatste bijvoorbeeld de studio Céline van Parijs naar Londen - waar ze samenwoont met haar man en drie kinderen. Daarnaast werd de A/W show in 2012 gecanceld, om wat meer druk van de ketel te halen voor de zwangere Philo. 

Gelukkig zien we ook dat er sinds kort een flink aantal vrouwelijke ontwerpers bij zijn gekomen. Denk aan Maria Grazia Chiuri ,die reeds als eerste vrouwelijke ontwerper voor modehuis Dior aan de slag ging, Bouchra Jarra voor Lanvin, Aurora James voor Brother Vellies, Caitlin Price en meer. 'Ook al wordt de mode-industrie nog steeds gedomineerd door mannelijke ontwerpers, we zien toch dat steeds meer vrouwelijke ontwerpers zichzelf omhoog werken,' concludeerde Mary Katrantzou, ook zo'n vrouwelijke ontwerper aan de top.