In de serie Modern Manners nemen we de heersende, in vergetelheid geraakte en wellicht ook op een andere manier geïnterpreteerde etiquetteregels onder de loep. Ditmaal: imago- en etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler - al 25 jaar in het vak, weet alles over mode en coacht mensen uit het bedrijfsleven - over wat jij wel en vooral niet aan moet trekken tijdens een sollicitatiegesprek.

Door jouw puike CV ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar het bezorgt je nu al gierende zenuwen. De truc is, zoals voor zo'n beetje alles in het leven: een goede voorbereiding is het halve werk. Een kekke outfit mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. 

Dé gouden tip? 'Doe eerst eens wat onderzoek naar de
bedrijfscultuur,' zegt Klein Rouweler. 'Dan kun je meteen even afkijken bij de
outfits die je toekomstige collega's dragen.' Dat is immers de enige manier om erachter te komen of die rok tot ver boven de knie nou wel of niet door de beugel kan. 

Bij twijfel raadt Klein Rouweler aan om hem rond de knie te houden, zodat het geheel niet 'te bloot of juist te formeel wordt.' 

Ook met een laaggesneden hals moet je uitkijken. 'Zorg in ieder geval dat je kleding (rok, jurk of blouse) gestreken is en dat plukken haar uit het gezicht blijven,' aldus de etiquette-expert. Die laatste zorgt ervoor dat jij een open blik hebt en er een stuk verzorgder uitziet. Ook zoiets: zorg voor een kreukvrij voorkomen, dus neem die strijkbout ter hand. 

Tot slot is het belangrijk om ook nog even op je houding te letten. 'Ga het gesprek in met een open blik, sterke houding en goede glimlach,' adviseert Klein Rouweler. Dus: recht je rug, schouders naar beneden, kin omhoog.

Zet 'm op!