Modegigant Zara heeft zich opnieuw in de vingers gesneden. Ditmaal niet omdat ze niet helemaal kosjer zijn omgesprongen met andermans ontwerpen en hier en daar wat hebben geknipt en geplakt, ook niet omdat er teksten als Are You Glutenfree op Zara-shirts staan gedrukt, waar de mensen heel boos om zijn geworden. Niets van dat alles. Ditmaal gaat het om de prijskaartjes. 

Zo zit de vork in de steel: in Amerikaanse Zara's staan de prijzen op prijskaartjes vaak in euro's vermeld. Ja, da's best onhandig. Naast onhandig ook oneerlijk wanneer je daar als Zara een slaatje uit slaat. Zara-klant Devin Rose had het in de smiezen en voelt zich zo genept dat ze de modegigant heeft aangeklaagd voor een slordige $5 miljoen.

Wat wil het euvel: Rose kocht een stel kleren bij Zara en liep, zoals het een keurige klant betaamt, naar de kassa om af te rekenen. Ze wist niet precies wat de wisselkoers van de dollar ten opzichte van de euro was, dus wat ze uiteindelijk af moest rekenen was nog een verrassing. Eenmaal thuis zocht ze het op en wat bleek? Zara had een wel erg ruime omrekensom gemaakt.

Zo moest een shirt van € 9,95 eigenlijk $11,26 kosten, maar Zara maakte er $17,90 van. Da's nogal een verschil. Devin Rose laat in haar aanklacht weten dat de winkelketen expres euro's op de prijskaartjes heeft staan om het winkelend publiek te verleiden met een lagere prijs. Als je vervolgens bij de kassa staat, kom je echter van een koude kermis thuis.

Als Rose's aanklacht door de rechtbank als gegrond wordt gezien, kan dit zomaar betekenen dat een kluit Zara-klanten in Amerika een settlement krijgt. 

Zara heeft inmiddels gereageerd en laat weten:

'Zara USA vehemently denies any allegations that the company engages in deceptive pricing practices in the United States. While we have not yet been served the complaint containing these baseless claims, we pride ourselves in our fundamental commitment to transparency and honest, ethical conduct with our valued customers. We remain focused on providing excellent customer service and high-quality fashion products at great value for our customers. We look forward to presenting our full defense in due course through the legal process.'

De verdediging van Devin Rose laat op haar beurt weten dat ze dit statement van Zara 'bizarre and desperate' vindt. De advocaten roepen daarnaast mensen op in Amerika die rond dezelfde tijd als Rose bij Zara hebben gewinkeld om zich bij hun te voegen, zodat ze een sterkere zaak hebben en eventueel ook een deel van het settlement-bedrag kunnen krijgen.

Spannend.