We hebben ons hier (en hier) al eens verwonderd, en misschien een klein beetje verbaasd, over de kledingkeuze en garderobe van koningin Elizabeth, die van beeldige mantelpakjes en deftige jurken tot dubieuze hoofddeksels reikt. (Een korte rondgang op het internet leerde dat Elizabeth in de jaren zestig een ding had met fleurige badmuts-esque hoofddeksels - zie: bewijsstuk A.)

Face, Head, Nose, Mouth, Eye, Photograph, Hair accessory, Fashion accessory, Happy, Facial expression, pinterest
Bewijsstuk A

Iemand die zich al een slordige negentig jaar onder de mensen bevindt, en zich dus al een evenzo slordige negentig jaar elke dag van een stel kleren moet voorzien (goed, de eerste paar jaar niet meegerekend), moet een flinke kledingtijdlijn hebben opgebouwd. En als je van die negentig ook nog 'ns een dikke zestig jaar koningin van Engeland bent, heb je helemaal wat in de sartorial melk te brokkelen. 

Zo is er de legendarische baljurk van couturier Sir Norman Hartnell, wemelend van parels, kristallen en pailletten die, als je 'm van dichtbij bekijkt, Engelse rozen blijken te vormen, en Schotse distels, Welshe prei en Ierse klavers. En als je dan nog íets beter kijkt, ontwaar je tussen de prei, de klavers en de rozen pardoes Canadees esdoornblad, Nieuw-Zeelands zilvervarens, Australische acacia en Zuid-Afrikaanse proteabloemen.

Het is precies die jurk, met daarop de geschiedenis van haar land geborduurd, waarin Elizabeth in 1953 wordt gekroond. En het is die jurk die, en terecht, dienst doet als pièce de résistance tijdens tentoonstelling Fashioning a Reign: 90 Years of Style From the Queen's Wardrobe die tot 2 oktober in Buckingham Palace te bezoeken valt en een geniaal overzicht biedt van een van 's werelds grootste en uitbundigste kledingkasten.

Clothing, Dress, Sleeve, Textile, One-piece garment, Pattern, Formal wear, Gown, Fashion, Day dress, pinterest
Royal Collection Trust/All Rights Reserved

Niet gek dat voor die kledingkast vijf staatsiezalen zijn gereserveerd. Een reusachtig aantal outfits wordt tentoongesteld waarbij de dames en heren van de organisatie niet alleen een lichtje laten schijnen op de persoonlijke stijl van de koningin, maar ook op het slimme beleid dat is gevoerd om tot dat typische werkuniform van Elizabeth te komen. Een vaak kleurrijk werkuniform waarin ze haar taken als staatshoofd, als hoofd der strijdkrachten en als hoofd van het Gemenebest van Naties heeft kunnen uitvoeren en waarin ze eindeloos veel keren is gefotografeerd (ze is dan ook niet voor niets een van de meest gefotografeerde vrouwen van deze planeet). 

Enfin. Mocht je dus in de buurt van Buckingham Palace komen een dezer maanden: een must visit!