Een dag uit het welgevulde leven van modeontwerper Ronald van der Kemp.

6.00 uur

Ik doe mijn ogen open en zie dat ik nog niet uit bed hoef. Ik heb veel aan mijn hoofd, in a good way, maar nadeel is dat ik de laatste tijd te vroeg wakker word.

7.30 uur

Toch nog even in slaap gevallen, half acht is redelijk. Ik bekijk mijn mail op mijn telefoon en check Instagram even. Om acht uur ga ik eruit, ik scheer me onder de douche met de Vergulde Hand, klinkt misschien ouderwets, maar ik zweer erbij.

8.30 uur

Zoals altijd ontbijt ik stevig. Kwark met muesli, eieren met zalm, een boterham. Dat voorkomt dat ik ga snaaien: ik heb eigenlijk altijd honger. Ik ben een grote man ja, maar ik heb een raar body-ding: ik ervaar het niet zo. Aangezien ik het belangrijk vind om goed in vorm te zijn en er goed uit te zien, ga ik vier keer per week naar de sportschool Splash, hier in de buurt.

Ik wil met de groten meedoen, voor minder doe ik het niet.

9.00 uur

Op naar mijn nieuwe atelier op Herengracht, een paar minuten verder. Hoewel ik dag en nacht werk, vind ik het belangrijk om een aparte werkplek te hebben. Toen ik net terug uit Parijs kwam, heb ik een tijd vanuit het kantoor van Frans Molenaar gewerkt, wat ook speciaal was, maar nu voelt het echt als een nieuwe start. De afgelopen vijfentwintig jaar heb ik voor grote merken gewerkt als Céline, Guy Laroche, Wolford, nu voer ik mijn eigen label: RvdK. Dat is hard werken, want ik wil met de groten meedoen, voor minder doe ik het niet. Terwijl ik het tegelijkertijd op mijn eigen manier wil: iets nieuws, iets exclusiefs brengen, zonder dat ik in een keurslijf zit.

9.05 uur

Het liefst ben ik als eerste op kantoor. Mirjam, mijn partner in crime – ze was eerder de PA van Frans Molenaar – komt meestal iets later, net als Piet, mijn designassistent. We werken heel prettig samen. Mirjam kan enorm goed dingen regelen, Piet is heel creatief, kan borduren en al. Handig, want dingen in kleine oplage, zoals de Flagjeans die Katy Perry droeg, maken we hier op kantoor met wat freelancers. Andere stukken besteed ik uit, hoewel ik nooit echt aan grote oplages doe. Ik wil dat een stuk menselijk blijft, dat het niet te glad is. Geef mij maar een jasje waarvan de mouw een plooitje heeft, omdat het er met de hand is ingezet. Ik wil dat je voelt dat iemand er hard aan gewerkt heeft.

10.00 uur

Mailen met mijn PR-bureau in Parijs. Ik krijg veel publiciteitsverzoeken de laatste tijd: morgen heb ik een fitting met Doutzen Kroes, voor een filmfestival. Verder werk ik aan een outfit voor een shoot met Rihanna. De bal is echt gaan rollen sinds ik met Net-a-Porter.com samenwerk. Via Instagram krijg ik ook veel aandacht: mensen zien dat Kate Moss een ontwerp van mij draagt en gaan me dan volgen. Katie Grand, de creative director van Marc Jacobs, is een trouw volger, ze reageert op alles wat ik post. Mensen bestellen ook dingen via Instagram. Laatst was er een vrouw die weg was van een jasje. Het was een press sample, maar ze moest en zou het hebben.

11.00 uur

Ik heb een afspraak met Marijke Aerden, de fotografe met wie ik mijn lookbook heb gemaakt. Een shoot verloopt heel prettig met haar, ze kan goed met mensen overweg en meisjes zien er bij haar op hun mooist uit. Qua model werk ik graag met Dewi Driegen, begin 30, prachtig figuur, prachtige kop en een goeie attitude. Niet zo'n model-model, maar juist heel relaxed. Je ziet dat ze wat levenservaring heeft, dat ze weet wat het is om dure kleren te dragen. Het voelt minder geforceerd.

13.00 uur

We lunchen vaak samen, dan halen we lekker avocado, mozzarella, rijpe tomaten. Of ik neem bieten- of wortelsoep mee, die ik de avond ervoor thuis gemaakt heb. Ik ben geen keukenprins, maar ik let op mijn lijf en eet graag gezond. Soms ga ik ook uit lunchen, met vrienden die me zakelijk verder helpen: een advocaat, een creatief, een geldschieter. Tot zover heb ik alles zelf gefinancierd, maar nu wil ik mijn label laten groeien. Ik geloof heel erg in elkaar verder helpen.

Ik zag een oude Valentino-stof, zo mooi van kwaliteit, de tranen schoten in mijn ogen.

14.30 uur

Tijd om te schetsen. Ik ontwerp niets met de computer, ik pak liever potlood, en stiften. Op mijn bureau liggen een paar boeken die me blijven inspireren: een maf, Japans, kinky boek dat ik al 100 jaar heb bijvoorbeeld, of een oud boek van Helmut Newton, Nuits Blanches. Of ik blader wat tijdschriften door. Collages maken, daar hou ik ook van, en met leer en stof in de weer zijn. Ik ben net terug uit Florence. Daar was ik in een stoffenwinkel waar op zolder nog allerlei vintage couturestoffen lagen. Ik zag een oude Valentino-stof, zo mooi van kwaliteit, de tranen schoten in mijn ogen. Ik dacht: dit is het gevoel wat ik wil! Maar zoiets kost natuurlijk een fortuin. Ik heb een tas vol mooie dingen meegenomen, op zich maak ik toch liever een one-off dan een hele collectie van dezelfde stof, dat is me te saai.

16.00 uur

Ik loop een rondje over de gracht. Als ik iemand of iets interessants tegenkom, maak ik een foto of een notitie op mijn telefoon. Even bij Laura Dols naar binnen. Ik heb een enorme voorliefde voor vintage en heb een zwak voor oude couture: 70's Valentino, Saint Laurent, Ungaro. Voor mezelf shoppen doe ik nauwelijks. Meestal jeans of ik koop cargobroeken in het buitenland. Een paar shirts en kasjmieren truien erbij en dat is het wel. Al draag ik soms, voor een gelegenheid, een smoking of zo.

18.00 uur

Mijn laatste afspraak vandaag, met een patroontekenaar. In Parijs werkt iedereen voor iedereen, hier heb ik mijn eigen, exclusieve clubje vakmensen om me heen. Zo heb ik iemand die van chiffon bloesjes kan maken – wat heel moeilijk is – en iemand die bijzonder goed in couture is. Het moet goed voelen, soms komen mensen spontaan op mijn weg. Zo vond ik in New York een soort geweven denim, uit Burkina Faso. Ik liet het aan mijn assistent Piet zien, die zei: 'Mijn moeder werkt met textielmakers in Mali, zal ik eens informeren?' Nu gaan we die stof dus daar laten produceren, mooi hoe dat samenkomt. Ik drijf op intuïtie: ik ben bezig met tassen en met een eigen parfum. Ik doe waar ik zin in heb.

Ik leef eenvoudiger, maar ik voel me beter dan ooit.

19.30 uur

Nog even sporten en dan naar huis. Sinds ik mijn eigen merk heb, is mijn leven anders. Vroeger had ik een enorm luxeleven, ik verdiende goed, ging veel uit eten. Nu leef ik eenvoudiger, maar ik voel me beter dan ooit. Soms ga ik met vrienden naar de Nationale Opera & Ballet: ik hou van alles met drama. Vroeger zat ik op de dansacademie in Arnhem, ik kan nog steeds betoverd raken bij een voorstelling.

21.00 uur

Thuis kijk ik Death in Venice nog maar eens. Ik ben dol op klassiekers: American Gigolo, ook prachtig, of een Fellini-film. Of The Voice of Holland: voor ik het weet zit ik te janken. Zo mooi, mensen die hun droom achternagaan! Daar herken ik mezelf dan in. Echt uitgaan doe ik weinig, of het moet een dance-event zijn in Parijs of Brussel. Ik ben graag alleen thuis 's avonds, ik leen me niet voor een relatie. Vrijheid is mijn grootste verworvenheid, ik voel me snel beknot. Als mensen vragen hoe mijn toekomst er over vijf jaar uitziet, krijg ik het al benauwd.

24.00 uur

Nog even instagrammen en dan gaat het licht uit. Morgen ben ik vast weer vroeg wakker.