Laten we voorzichtig stellen dat de meningen over de trouwjurk van Lady Diana verdeeld waren. Maar hé: het was 1981 en je moet wat als alle ogen van de wereld op je gericht zijn.

Inmiddels staat de jurk - met gigantische pofmouwen, wijde rok en lange sleep - toch mooi te boek als één van de meest iconische trouwjurken ooit. Ontwerper David Emanuel licht een tipje van de sluier op over het ontwerpproces:

Samen met zijn ex-vrouw Elizabeth nam ontwerper David Emanuel in 1981 plaats achter de naaimachine, om één van de meest legendarische trouwjurk uit de geschiedenis te ontwerpen. Die voor Lady Diana; the people's princess. Onlangs vertelde Emanuel aan The Express dat hij toentertijd regelmatig zijn schetsen moest verscheuren. 'Wanneer ik Diana een schets liet zien, haalde ik hem meteen door de shredder, we wilden immers niet dat deze uit zou lekken,' aldus de 63-jarige ontwerper.

Om Diana ervan te verzekeren dat het geheim van de bruidsjurk in goede handen was, liet hij zelfs een back-up jurk maken. Deze werd gemaakt van hetzelfde tafzijde en met dezelfde ruches rond de hals, maar hoefde gelukkig nooit voltooid te worden.

Het origineel werd geheel met de hand geborduurd en bevat zo'n 10.000 pailletten en parels, plus een sleep van zeven en een halve meter. 'De trouwjurk moest wel overdadig worden, hij zou immers gezien worden door zevenhonderd miljard mensen. Het belangrijkste voor mij was dat de trouwjurk Diana's persoonlijkheid zou reflecteren; charmant, innemend, oprecht en aandoenlijk'.

Naar verluidt is de jurk zo'n €7000 euro waard en in het bezit van Prins William en Harry. Zo'n twaalf jaar lang reisde de bruidsjurk de wereld over in de tentoonstelling Diana: A Celebration.