Het zijn de machtigste vrouwen ter wereld en ze staan dagelijks in de spotlights. En dus is daar ook dagelijks de vraag: wat trekken we aan om zo fatsoenlijk mogelijk voor de dag te komen? Slagen Hillary Clinton, Angela Merkel en Theresa May daarin? Bazaars Cécile Narinx kijkt en keurt.

HILLARY CLINTON

Hillary Clintonpinterest
Getty Images

Wat zien we?

Keurige op elkaar afgestemde 'pantsuits', liefst unicolor en dan graag in een knalkleur. Tikje chiquer en getailleerder dan de harnassenpakken van Angela Merkel, en daardoor ook iets vrouwelijker. De schoenen zijn bijna opvallend onopvallend, nude van kleur en met een nauwelijks waarneembare kitten heel. Haar en make-up zijn impeccable, en daarbij vermoeden we ook een goed gelukte doch discrete cosmetische ingreep, of een lange vakantie.

Wat zeggen de outfits?

Deze outfits zeggen: kijk naar mij, ik heb mijn zaken op orde. Ik sta m'n mannetje en heb de broek aan, maar verloochen mijn vrouwelijke kant niet. De knalkleuren passen helemaal bij Clintons verkiesbare positie en laten haar lekker afsteken tegen al het politieke mannenpakkengrijs. Feit dat ze haar outfits graag van top tot teen in één kleur draagt wijst erop dat ze ietsjes groter wil lijken.

Hebben we nog tips?

Feitelijk valt er weinig te mopperen, maar als we dan toch bezig zijn: iets minder streng mag het wel, een beetje zachtheid kan geen kwaad – zowel in silhouet als in tint. Een mooie glansbloes van Haider Ackermann of Diane von Furstenberg, een mooie lange broek van Dries van Noten, een wollen mantel van Michael Kors of Prada, onder een streng jasje ook eens een vloeiende rok dragen van Ralph Lauren – daar wordt Hillary heus niet minder serieus door genomen – au contraire!

ANGELA MERKEL

Angela Merkelpinterest
Getty Images

Wat zien we?

We zien een vrouw die niet aan mode doet, maar aan kleren. Of liever gezegd: aan uniformen. Iemand (waarschijnlijk Angela zelf, want Ans is the Boss) heeft beslist dat dit het ideale jasje was en heeft het bij Duitse ontwerpster Bettina Schoenbach, die haar hielp haar look te bepalen, in alle kleuren van de Pantone-waaier besteld –met en zonder revers. Daaronder draagt ze altijd een rechte broek met platte bruine of zwarte stappers. Flatteert het? Nee. Vindt Karl Lagerfeld het mooi? Nee, die adviseerde haar beter gesneden kleding te dragen. Verder zien we af en toe een halsketting en Playmobil-haar.

Wat zeggen de outfits?

Deze uniformen zeggen: deze vrouw heeft als dochter van een Oost-Duitse dominee mode en frivoliteiten niet met de paplepel ingegoten gekregen. En vooral: deze vrouw heeft etwas wichtigers zu schaffen dan bezig te zijn met haar kleren, jongens! En daarom zal het Merkel waarschijnlijk geen biet kunnen schelen dat ze wordt beschimpt vanwege haar simpele looks en haar pagekapsel, al wordt er gefluisterd dat ze wel degelijk een topkapper ter beschikking heeft.

Hebben we nog tips?

Karl zei het eigenlijk al: het zou wat beter kunnen passen allemaal. Maar om kleren op maat te laten maken heb je tijd nodig. Die heeft Merkel niet. Laat haar maar eerst haar land op orde krijgen, die garderobe kan wel even kan wachten.

THERESA MAY

Theresa Maypinterest
Getty Images

Wat zien we?

Een kruising tussen Tante Sidonia en Margaret Thatcher, een vrouw met een streng en stijf voorkomen waar je een beetje bang van wordt. Als basis draagt ze rechte jasjes en rokken in donkerblauw en grijs – opgeleukt met items (vooral jassen) met een idioot wilde print of in een knalkeur. Meest opvallend (want ook vaak in print en/of knalkleur) zijn haar schoenen: vooral kitten heel-flatjes, maar May draagt net zo makkelijk rode lakleren peeptoes, glitterbrogues of piratenlaarzen tot ruim over de knie. Andere accessoires: colliers met grote kralen of parels en kleurige handtassen. Het ongeverfde haar draagt ze recentelijk kort en prima geknipt en voor een manicure maakt May – in tegenstelling tot Frau Merkel – elke week tijd.

Wat zeggen de outfits?

Dat May ondanks haar drukke agenda tijd máákt voor het uitzoeken van haar outfits. Dat ze er ontzettend veel plezier aan beleeft en genoeg zelfvertrouwen heeft om in opvallende looks de deur uit te gaan – en dat voor een conservatieve politica. Ze zeggen helaas ook dat Theresa een klein beetje kleurenblind is en moeite heeft met doseren.

Hebben we nog tips?

Jazeker, maar aan de outfits te zien die ze draagt sinds ze PM van de UK is, heeft ze al een handje hulp. Misschien hoort er bij de ambtswoning aan Downing Street 10 wel een huisstilist. De Amanda Wakely-jurk en -jas met de fluorgele baan van haar eerste dag was zowel chic als opvallend, zeker in combinatie met haar L.K. Bennet-lievelingspanterflatjes. Recht zo die gaat, Theresa!