Waar de Amerikaanse illustrator Tuesday Bassen - die modeketen Zara beschuldigde van het kopiëren van haar illustraties - het eerst moest doen met een zuinig en teleurstellend antwoord van de kledinggigant, blijkt opnieuw dat de kracht van social media geen grenzen kent. Na een uiteenzetting van de vele overeenkomsten tussen haar ontwerpen en die van Zara op Instagram, besloot de modeketen namelijk alsnog kledingstukken uit de rekken te halen.

Het gaat om de volgende post die Bassen een week geleden via Instagram deelde:

instagramView full post on Instagram

En die post ging - uiteraard - viral. Niet enkel om de grote gelijkenissen tussen de beide ontwerpen, maar zeker ook gezien de reactie van de modeketen op de vele contactpogingen van Bassen. Daaruit werd namelijk zoveel duidelijk als dat Bassen volgens Zara een te kleine, onbekende ontwerper zou zijn om juridisch sterk te staan.

Nu Bassens post echter het hele wereldwijde web over is gegaan - en Bassen plots niet meer zo onbekend is - lijkt de modeketen het pardoes wel noodzaak te vinden om de ontwerpen uit hun collectie te halen. Textilia weet te melden dat Inditex, het bedrijf waar Zara onder valt, aan de Britse Vogue de volgende reactie heeft gegeven:

'Inditex heeft uitermate veel respect voor de individuele creativiteit van alle kunstenaars en ontwerpers en neemt alle claims wat betreft intellectuele eigendomsrechten van derde partijen serieus,' aldus een woordvoerder.

'Inditex is recentelijk gecontacteerd door Tuesday Bassens advocaten die ons wezen op het gebruik van de illustraties op een aantal badges dat extern en op kleding in de winkels werd gevonden. Het bedrijf is direct een onderzoek gestart en heeft de betreffende kledingstukken uit de verkoop gehaald. Inditex' juridische team staat ook in contact met Tuesday Bassens advocaten om de situatie zo snel mogelijk te verduidelijken en op te lossen.'

Maar nu blijkt dat Tuesday Bassen niet de enige ontwerper is die het gevoel heeft gekopieerd te zijn door Zara. Ook andere ontwerpers voelen zich benadeeld en ook zij wenden zich tot social media om dit aan het licht te brengen:

Een verhaal dat zonder twijfel nog een staartje zal krijgen...