't Is ieder jaar weer hetzelfde geneuzel: welke bikini doet nog een beetje wat voor dat lijf? Goed, in principe dienen we daar dus spreekwoordelijk schijt aan te hebben ons daar niet door uit het veld te moeten laten slaan, maar toch, het weinige dat je aantrekt, moet er wel nog een beetje toonbaar uitzien. En dus, voor de last minute besluiter onder ons: welk lichaam verdient welke bikini?

1. Voor een zandloper figuur

Gezegend met mooie rondingen? 1) Doe een dansje, want dan schaar je je in een rijtje met grote namen met zandloperfiguur, denk Marilyn MonroeElizabeth Taylor en Sophia Loren. 2) Doe nog een dansje, want een zandloperfiguur is de makkelijkste vorm die je badkledingtechnisch kunt hebben. Als je die taille nog eens extra wilt benadrukken, kies je voor een hooggesloten broekje. Ook belangrijk: zorg voor een top die voldoende ondersteuning geeft aan je buste.  

White, Bag, Style, Monochrome photography, Monochrome, Fashion accessory, Brassiere, Shoulder bag, Black-and-white, Black, pinterest

Prism, € 179 - verkrijgbaar via net-a-porter.com


Pattern, Undergarment, Lingerie, Swimsuit bottom, Brassiere, Swimwear, Briefs, Lingerie top, Undergarment, Underpants, pinterest

Prism, € 133 - verkrijgbaar via net-a-porter.com


2. Voor een petite figuur

Aan de kleine kant? Ga dan voor een bikinislip die wat hoger op de heupen valt, of die je vast moet knopen met twee koorden. Hierdoor lijken de benen direct een stuk langer. Ook in de winkelmand: de triangel- en/of bandeaubikinitop. Draag hem met een drukke print en de voorgevel lijkt meteen een tikkie voller.  

Blue, Product, Brown, Textile, White, Style, Fashion accessory, Pattern, Aqua, Fashion, pinterest

Vix, € 125 - verkrijgbaar via net-a-porter.com


Illustration, Drawing, Painting, pinterest

Vix, € 130 - verkrijgbaar via net-a-porter.com


3. Voor een appel figuur

Vrouwen met een appelfiguur gaan voor een badpak dat of bikini die wat meer taille creëert. Ultieme tip: zorg dat het badpak plooit rond het middel, dat verhult zo lekker dat buikje. Wil je een echt slankmakend model? Kies dan voor een badpak dat licht corrigerend is. 

Black, Black-and-white, Silhouette, pinterest

Miracle Suit, € 179,95 - verkrijgbaar via debijenkorf.nl


4. Voor de zwangere vrouw

Geen plek is zo geschikt om met je bolle buik te pronken als aan het strand of in het zwembad. Let er wel op dat de bikini of het badpak genoeg steun biedt aan de borsten en het onderlichaam. Een high-waisted slip of ondersteunend badpak zijn dan een goede keuze.  

Product, White, Pattern, Neck, Waist, Black, Undergarment, Swimwear, Mannequin, Lingerie, pinterest

Topshop, € 38 - verkrijgbaar via debijenkorf.nl


5. Voor de actieve zwemmer

Van plan om flink wat tijd door te brengen in het water, en je ook daadwerkelijk daarin voort te bewegen? Kies dan voor zwemkleding die goed op de plaats blijft zitten als je een baantje trekt, want je wilt niet halverwege terugmoeten om een gedeelte van je outfit op te halen. Badpakken (afgezien die niemendalletjes) zijn altijd goed, evenals een bikini met hoge neklijn. Hou het geheel gestroomlijnd.

Sleeve, Collar, Neck, Active shirt, Symbol, pinterest

Lisa Marie Fernandez, € 425 - verkrijgbaar via net-a-porter.com


6. Voor een atletisch figuur

Valkuil: dat atletische lichaam verhullen in een badoutfit waarin het lijkt alsof je zo het wedstrijdbad van de Olympische Spelen induikt. Het mag heus vrouwelijk: schuw niet om te experimenteren met ruches of een drukke print. Immers: hoe meer details er op het broekje en de top te zien zijn, hoe meer nadruk er komt te liggen op de taille. Liever geen bikini? Kies dan voor een tankini of badpak met een mooie uitsnede aan de voor- of achterkant. 

Product, Textile, Orange, Clothes hanger, Costume accessory, Undergarment, Baby & toddler clothing, Creative arts, Craft, Swimsuit bottom, pinterest

Missoni Mare, € 310 - verkrijgbaar via stylebop.com


7.Voor een grote buste

Toegegeven: voor grotere cupdragers is het badseizoen niet het prettigste. Want vind maar eens een mooie bikini die ook nog eens de juiste ondersteuning biedt. Niet doen: triangel- en bandeaubikini's, om overduidelijke redenen. Ga voor een halternek top met bredere bandjes, maar let er wel op dat de top in verhouding is met de slip. Teveel stof op de torso kan de borsten groter laten lijken. 

Bag, Pattern, Luggage and bags, Shoulder bag, Camouflage, Pattern, pinterest

Seafolly, € 74 - verkrijgbaar via debijenkorf.nl


Sleeve, Carmine, Pattern, Camouflage, Graphics, Pattern, Nightwear, pinterest

Seafolly, € 52 - verkrijgbaar via debijenkorf.nl


8. Voor een peervormig figuur 

Net als vrouwen met een zandloper figuur kunnen ook vrouwen met een peervormig figuur de jaren vijftig stijl goed hebben. Ga voor een hooggesloten broekje zonder te veel poespas of een monokini in retro stijl. Knoop een fraaie pareo om de heupen en jij bent klaar voor het strand.

Dit is een afbeeldingpinterest

Fleur du Mal, € 173 - verkrijgbaar via net-a-porter.com


Fleur du Mal, € 193 - verkrijgbaar via net-a-porter.com


9. Voor een kleine buste

Jij kunt helemaal los gaan: ruches, kralen, pailletten, borduursel en prints, de hele shabaam, want al dat gepruk op de bikinitop zorgt voor een voller effect bij de buste. Kies ook eens voor een triangeltop waarvan je de cups kunt verschuiven. Hoe verder je ze van elkaar afschuift, hoe groter je borsten lijken. Houd het broekje simpel. 

Blue, Electric blue, Costume accessory, Cobalt blue, Undergarment, pinterest

Lisa Marie Fernandez, € 412 - verkrijgbaar via matchesfashion.com