Het is heus: Peter Copping verlaat modehuis Oscar de la Renta. Na een samenwerking van twee jaar heeft Copping - om persoonlijke omstandigheden - besloten het modehuis te verlaten. Copping werd door la Renta himself vlak voor zijn dood benoemd als nieuwe creative director en zijn opvolger zal dus ongetwijfeld enorme schoenen te vullen hebben.

'Na twee jaar bij Oscar de la Renta hebben persoonlijke omstandigheden me er toe genoodzaakt terug te keren naar Europa,' aldus Copping in een statement. 'Ik heb enorm genoten van mijn tijd in New York waar ik in de nabije toekomst zeer zeker hoop terug te keren.' 

Wie zijn opvolger zal worden, blijft nog de vraag, maar dat ook het team van Oscar de la Renta rouwig is om het vertrek, moge duidelijk zijn. 'We zijn immer druk bezig prachtige kleding te maken en onze belangrijkste kernpunten zijn de ontwerpstudio en het atelier. Ons team zal er alles aan doen om ook de collectie voor het volgende seizoen zo vorm te geven dat het uitdraagt waar ons huis voor staat: verfijning en vakmanschap. We wensen Peter heel veel succes met zijn toekomstplannen,' aldus Alex Bolen, CEO van het modehuis.

Met het bewonderenswaardige cv dat Copping door de jaren heen heeft opgebouwd, zal hij ongetwijfeld geen moeite hebben in Europa een nieuwe roeping te vinden. Zo ontwierp hij vijf jaar voor Nina Ricci en werkte daarvoor samen met Marc Jacobs bij Louis Vuitton. En precies die ontwerpgeschiedenis maakte hem zo'n perfecte match met Oscar de la Renta. 'We deelden een gedachtegoed,' aldus Copping tijdens zijn eerste publieke optreden bij het modehuis. 'We waarderen hetzelfde type vrouw, en dat niet alleen, we deelden ook waardering voor hetzelfde type tuinen, huizen en allerlei van dat soort dingen: we spreken dezelfde taal.'

Desalniettemin lijken hier de wegen van deze eensgezinden dan toch te scheiden. Copping, die zelf voor nogal een klus stond toen hij in de voetsporen moest treden van de befaamde Oscar de la Renta, zal opnieuw een leegte achterlaten die lastig gevuld zal kunnen worden. En dat in een tijd waarin het modestuivertjewisselen in volle gang is.

 De tijd zal het uitwijzen.