Theresa May: inmiddels doet de naam wereldwijd wel een belletje rinkelen. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, lid van de Conservatieve Partij, is namelijk de favoriet voor opvolging van bijna-ex-premier David Cameron. Na twee stemrondes bleven zij en Andrea Leadsom (minister van Energie) over als kandidaten voor opvolging binnen de partij - begin september weten we wie het is geworden.

Eens stond May echter voornamelijk bekend om haar opvallende keuzes op het gebied van schoeisel. En daar wil Bazaars Cécile Narinx graag nog eens een stijlvol licht op schijnen:

'Ik was verbaasd om te lezen dat de minister van Binnenlandse Zaken – qua uiterlijk een mix van Loretta Schrijver en Camilla Parker-Bowles – een opvallende voorliefde heeft voor pumps met luipaardprint. Dat niet alleen: May (59) mag zich ook graag vertonen in lakleren lieslaarzen, roze strikschoenen en brogues met glitterhakken. En schuwt daarnaast zebraprint en slangenleer niet. Marketingwise is het natuurlijk reuzehandig, een signature look of accessoire waardoor je altijd herkenbaar bent. De brillen van Elton John, de bretels van Jort Kelder, de krul van Suzy Menkes: meer is er niet nodig om een character te worden.

Theresa May schoenenpinterest
Getty Images

'Bij Theresa begon het allemaal tijdens een conferentie van deConservative Party in Bournemouth in 2002, waar ze de aandacht trok door kitten heels te dragen in luipaardmotief. May was kort daarvoor benoemd tot eerste vrouwelijke voorzitter van die partij, en hield – op haar panterstappers – een speech waarin ze liet weten de partij van zijn nasty imago af te willen helpen. Een aantal fraaie carrièremoves later werd ze in mei 2010 aangesteld als minister van Binnenlandse Zaken, waarmee ze de vierde vrouw werd die een van de zogeheten Great Offices of State beheerde, toch geen sinecure. 

'Voor een grijze politica van dik in de vijftig, een braaf kerkgaande domineesdochter nota bene wier passies bloemschikken en cricket zijn, hebben wufte schoenen klaarblijkelijk iets toe te voegen:het zijn de schoenen die haar interessant maken voor het grote publiek. Groot nadeel daarbij is helaas dat alle aandacht van dat grote publiek naar die schoenen gaat, en niet naar de boodschap die May te vertellen heeft. De politica speechte najaar 2013 opnieuw op de conferentie van de Conservative Party, ditmaal op klassieke platte brogues met kristallen in de hak. 'Do you even know what Theresa May said at The Conservative Party Conference? Bet you know what shoes she was wearing,' schreef Josephine Fairley daags later in The Telegraph. 

Groot nadeel daarbij is dat alle aandacht van het publiek naar die schoenen gaat, en niet naar wat May te vertellen heeft.

'In het stuk schrijft Fairley verder wat elke rechtgeaarde schoenenfreak zal onderschrijven: dat de juiste schoenen vrouwen kracht geven, dat hakken ervoor zorgen dat we ons vrouwelijk voelen en tegelijkertijd mannen recht in de ogen kunnen kijken. Dat ze fungeren als een soort Wonderwoman-cape: zonder zijn we niks, met kunnen we de hele wereld aan. Marilyn Monroe zei het al: 'Give a girl the right shoes and she can conquer the world.'

'May is echter niet de zoveelste politica die behalve haar werk ook haar looks serieus neemt. Het ligt iets genuanceerder dan dat: May neemt haar werk en haar schóénen serieus. Aan de rest van haar outfits is niet half zo veel werk besteed als aan het voetenwerk. Misschien is dat, pardon the pun, waar de schoen wringt bij Theresa. Niet omdat ze een politica is met een schoenentic, maar een fletse, matig geklede politica met een schoenentic. Een soort Angela Merkel op Louboutins, al blijkt er achter Merkels saaie outfits wel degelijk een consequente filosofie te zitten van bewust sobere en seksloze Tüchtigkeit.

May is een soort Angela Merkel op Louboutins.

'Wat May zo doet opvallen, is dat ze feitelijk de vleesgeworden mismatch van politiek en mode is. Iets wat haar tegelijkertijd ook veel aimabeler en authentieker maakt dan gepolijste powervrouwen. Beroepshalve zou ik May graag een goede stilist en kapper toewijzen, en een snuffelstage bij de piekfijn geklede IMF-directeur Christine Lagarde. Toch is het meer van nu en imago-wise wellicht beter als ze gewoon lekker haar saaie zelf blijft, en dankzij of misschien wel ondanks haar uitzinnige schoenen haar politieke missie volbrengt. Zou dat dan de ultieme feministische inhaalslag zijn, als er aan Mays uitbundige pumps even weinig woorden vuil worden gemaakt als aan, zeg, het strikje van de Belgische oud-premier Elio di Rupo?

'Maar misschien dat over een jaar of tien het woord 'kittenheeling' in de Oxford English Dictionary belandt, en May een paar pumps met sterren en strepen krijgt van de minister van BuZa van Hillary Clinton. Die op haar beurt dan weer een panter-scrunchie krijgt van Theresa.'

Theresa May schoenenpinterest
Getty Images

Dit artikel verscheen eerder in Harper's Bazaar.