Voor mannen is het duidelijk: op kantoor geen korte broek. Vrouwen hebben daarin - gelukkig? - meer sartorial freedom. Wie wil, kan de panty gerust achterwege laten in de zomer. Maar wordt het dan niet te bloot? Te casual? De vrijheid brengt ook twijfel met zich mee. Daarom: een etiquette voor blote benen op kantoor.

1. Alles is contextafhankelijk

Werk je in een omgeving waar alles modieus geoorloofd is (we noemen een moderedactie)? Mooi! Lap alle regels aan je laars en verschijn gerust in een denim short of korte jurk op werk. Lucky you. Wie in een formelere omgeving werkt, doet er goed aan zijn kleding ook wat formeler te houden. Qua blote benen is alles dus contextafhankelijk. Kijk op een warme dag eens om je heen wat je (vrouwelijke) collega's zoal dragen, daaruit valt al goed af te leiden wat wel en niet bon ton is op de werkvloer.

Kat Griffin van Corporette, een modeblog voor advocaten, bankiers en consultants, houdt de volgende regel aan: 'Ga niet zonder panty naar je werk tot je het iemand in een hogere positie ziet doen', vertelt ze aan Real Simple.

En wat nou als de panty een verplichting blijkt en het weer die optie erg onaantrekkelijk maakt? Dan heeft April Burke, lobbyist, een simpele oplossing: 'Als het te heet wordt voor een panty, draag ik gewoon een luchtige broek.'

Clothing, Street fashion, Fashion, Outerwear, Snapshot, Coat, Denim, Jacket, Blazer, Headgear, pinterest
Getty Images

2. Verzorg de boel

Zoals je elke dag je gehele verschijning netjes en verzorgd houdt, is het bij blotebenenweer relevant om je benen, die dus bloot gaan zijn, ook goed te verzorgen. Je hoeft niet door de spray tan en naar de waxsalon, maar zorg ervoor dat de boel gehydrateerd en, als jij dat prettig vindt, onthaard is. Zelfde geldt voor je voeten: van plan om open schoenen te dragen? Verwijder overtollig eelt, kijk eens hoe je hielen eraan toe zijn, en voorzie, als je dat mooi vindt, je teennagels van een kleurtje.

3. Houd het professioneel

Bloot kent zoveel gradaties: een kokerrok is heel netjes bloot, een teenslipper heel casual bloot. Als bloot mag op kantoor, betekent het niet dat je in full summer mode moet gaan bij het kiezen van een outfit 's ochtends. Je gaat nog steeds naar je werk, niet naar het strand. De blog van wijlen etiquettegoeroe Emily Post leest: 'Blote benen zijn gepast op kantoor bij een rok op knielengte.' Dat is altijd een wellicht conservatieve, doch goede houvast.

Vraag jezelf af: kan ik in deze kleren mijn baas onder ogen komen of naar een zakelijke afspraak gaan? Natuurlijk wil je in het hete weer comfortabel zijn, maar je wilt ook professionaliteit blijven uitstralen. En dat doe je niet op teenslippers.

Die schoenen zijn trouwens ook een punt van aandacht. Over het algemeen valt te stellen, net als met kleding: hoe bedekter, hoe professioneler. Sommige mensen vinden zichtbare tenen een totale no-go; anderen vinden dat er genoeg zakelijke sandalen met of zonder hak bestaan. Wil je je daaraan wagen (wij zeggen: doen!), zie dan punt 2: zorg dat je voeten verzorgd zijn. En dat je schoenen goed passen. Dat geldt eigenlijk altijd, voor elke schoen, in alle seizoenen, maar bij open schoenen valt het vaak eerder op als ze niet mooi zitten.

Hat, Trousers, Coat, Shirt, Outerwear, Dress, Suit, Style, Tourism, Street fashion, pinterest
Getty Images

4. Houd het in balans

Én een open schoen, én een korte rok, én een top met dunne bandjes? Dat is wellicht wat te veel. Ook in de zomer op kantoor geldt de klassieke moderegel: houd het in balans. Blote benen kun je het best combineren met een minder blote bovenkant. Bij een lange broek kun je dan weer prima van boven bloot gaan. Dus: een broekpakje met een blazer kan, net als palazzopants met een strappy top. Maar liever niet én een kort rokje, én blote schouders.

5. Luister naar je gevoel

Als laatste een inkoppertje, maar we willen hem toch meegeven. Want op elke werkvloer, met elke outfit geldt: luister naar je gevoel. Als bloot mag, betekent niet dat het hoeft. Als je je niet comfortabel voelt in die sexy zomerjurk op de werkvloer, hóef je hem natuurlijk niet aan te doen. Als je toch liever een panty blijft dragen, is dat helemaal jouw keuze. En als je juist ein-de-lijk eens je benen wilt showen aan de wereld, moet je daar vooral voor gaan. Vaak kom je met je gevoel al een heel eind.

Oh, en over dat gevoel gesproken: het mag buiten misschien heet zijn, maar het kan, door de airconditioning, op je kantoor zomaar een stuk kouder zijn. Om te voorkomen dat je zit te bibberen, is het handig om altijd een dun truitje of vestje mee te nemen in je tas. Want niks oncomfortabeler dan kippenvel.

Fashion, Clothing, Street fashion, Footwear, Snapshot, Dress, Leg, Street, Infrastructure, Little black dress, pinterest
Getty Images