Ach, mijn lieve, dapppere moeder. Als ze gaat winkelen, vraagt ze me mee. Voor de gezelligheid, maar ook als personal stylist. En zo loopt ze soms de deur uit met kleding waar ze eerst wat bedenkelijk bij keek. Ze vraagt me setjes te maken, zodat ze niet altijd die eeuwige combi aanheeft. Wat ik dan braaf doe, inclusief uitgeprinte foto's voor in de gangkast, ter inspiratie. En sinds ze Whatsapp heeft, is stijlingadvies maar een appje weg. En toch zijn de belangrijkste lessen die ik heb geleerd van haar. Oók op kledinggebied.  

1. Als je je rot voelt, moet je zorgen dat je er goed uitziet

Slechte dag? Dat kan natuurlijk, maar draag het nooit uit met kleding. Een outfit maakt dat je, hoe slecht de zaken er ook voor staan, je toch weer even goed voelt. De problemen lossen er niet mee op, maar je voelt je in ieder geval een klein tikkie sterker in de juist combi.

2. Het beste accessoire is een lach

Lullige collega? Stomme opmerking van zomaar iemand - waar Nederlanders overgens bijzonder goed in zijn - ? Belachelijke houding van een zich heel goed vindend persoon? Zet niet je roodgelakte nagels erin, en hou ook je knap gestifte lippen op elkaar. Smile, and the world smiles back at you. Uiteindelijk, dan.  

3. Draag waar jij je goed in voelt

Ze hangen vast in je kast: bodyhuggende jurkjes die weliswaar heel stylish verantwoord zijn, maar waar je je totaal niet prettig in voelt. En waar iedereen zal kirren: 'Néééééé joh, staat je fantàààààààstisch, dit kun jij zóóóóóó hebben!' zegt de moeder doodleuk: 'Als het niet goed voelt, trek het dan niet aan.' Dus.

4. Het is maar kleding

Stressen over een outfit of dresscode? Haar dat niet goed zit? Met een simpel telefoontje weet mams duidelijk te maken dat het heus belangrijk is hoe je eruit ziet (zie lesje 1), maar dat je het wel allemaal even in perspectief moet zien. Want ja, het ís ook eigenlijk maar gewoon kleding. Een wezenlijk onderdeel van wie je bent, true, maar toch.

5. Als je haar maar goed zit

Ze gaat braaf steeds na dezelfde periode naar steeds dezelfde kapper. En mocht ze een keer wegens omstandigheden overslaan, dan past ze met militaire precisie zo snel mogelijk een nieuwe afspraak in. Dat haar, dat zit dus al-tijd goed. Wijsheid die ik nog steeds moet krijgen, want ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst naar de kapper ben geweest.