Koken kan ultiem ontspannend zijn. Met de nadruk op kán, want mocht het mis gaan, dan vliegen de pannen door de keuken en komt het stoom niet uit de oven, maar uit je oren. 

Topkok Jan Sobecki van restaurant Chapeau deelt zijn utlieme tips om de rust in de keuken te bewaren: 

  1. 'Zorg dat je alles goed voorbereidt en win kennis in bij iemand die wel goed kan koken. Op internet alleen al staat zoveel informatie, maak er gebruik van!'
  2. 'Als je in de voorbereiding een stappenplan maakt, heb je voor jezelf rust en overzicht.' 
  3. 'Doe, zodra de gasten binnenkomen alsof het heel goed gaat en blijf kalm.' 
  4. 'Wat ik altijd in huis heb is een zelfgemaakte kippenbouillon die is ingekookt tot demi glacé, bijvoorbeeld. Dat betekent dat de  bouillon bijna is ingekookt tot een stroperige massa. Deze kan je in kleine hoeveelheden invriezen. Ideaal ook voor sauzen!'
  5. 'Mislukt? Snel opnieuw dan! Mislukt is mislukt! Zorg wel dat je weet wat er mislukt is, zodat je hier van kan leren en het niet nog een keer fout doet. Koken is en blijft oefenen, je moet dus nooit opgeven!'