Nu het gros van de mensen zijn aankopen online doet, ligt het gevaar van nep en namaak op de loer. Immers: via een foto kun je lang niet zo goed zien of de tas in kwestie van goede huize komt. Wanneer je dan een Chanel of Birkin tegen het digitale lijf loopt voor een wel heel schappelijke prijs, is de verleiding daar. Wij tippen hoe je, wanneer je 'm eenmaal in handen hebt, er achterkomt of het om een echte gaat.

1. Kijk goed naar de kwaliteit van het materiaal van de tas. Dat is de eerste stap om te bepalen of het om een echte of nepperd gaat. Als de tas van leer zou moeten zijn, dan moet-ie ook zo ruiken en voelen. Maar da's eigenlijk nogal wiedes.

2. Keur de hardware van de tas aandachtig. Het moet stevig en vooral niet hol aanvoelen. Daarnaast mag het niet schilferen.

3. Vaak zijn nepperds lang niet zo mooi gestikt en afgewerkt als echte designertassen. Slecht vakmanschap is daarom een duidelijke indicatie van een nepper.

4. Kijk aandachtig naar de voering van de tas. Voel of de kwaliteit overeenkomt met de voering van een designertas en kijk aandachtig naar de kleur. Vervalsers werken vaak vanaf foto's - echt niet dat die een echt exemplaar tot hun beschikking hebben - waardoor ze er vaak wat betreft de kleur van de voering nét naast zitten.

5. Details, details, details. Daar draait het om bij het spotten van een vervalst exemplaar. En let dan vooral op het logo van het merk. Weet hoe het daadwerkelijke logo eruit moet zien en vergelijk dit aandachtig met het logo van de tas in kwestie. Kijk ook of het niet gemakkelijk loslaat of er afbladdert.

6. Check de zijvakken. Weet hoeveel zijvakken het originele exemplaar moet hebben en tel na of dit overeenkomt.

7. Let ten slotte op het logo aan de binnenkant van de tas. Is-ie recht? Staat-ie mooi in het midden? Zou er ergens nog een serienummer of hologram aanwezig moeten zijn? Bestaat het serienummer uit de correcte volgorde van letters en cijfers?

Ben je na deze uitgebreide check toch nog niet helemaal zeker? Snor dan een vriendin op met een exemplaar waarvan je zeker weet dat het een echte is en leg de twee tassen naast elkaar. Zo kom je later zeker niet voor verrassingen te staan.