It's good to be the queen, naar het schijnt, maar wat zal het fantastisch wezen om vandaag Queen Elizabeth II te zijn.

Ik vind het een topwijf, al dacht ik daar vroeger heel anders over. Toen ik als prille bakvis de Britse royals begon te volgen – ten tijde van het huwelijk van Diana en Charles, dat ik op vakantie op een piepklein zwartwit-tv'tje keek – was Elizabeth nou niet mijn favorietste Windsor. Ik vond haar vooral streng en star en koud.

Háár moeder, the Queen Mum, dat leek me nou een gezellig mens. The Queen zelf leek me een kwade genius, een schoonmoeder uit een griezelfilm, die volgens sommige obscure Britse boulevardbladen jaren later óók nog eens achter Diana's fatale auto-ongeluk in de Parijse tunnel zat. Kwade tongen ja, grote broodjes aap bovendien, maar wie als kind te veel sprookjes heeft gelezen gaat daar dan toch een stukje in mee.

Een tijdje terug ontdekte ik het fictionele twitteraccount @Queen_UK. Geen idee wie erachter zit, maar humor heeft hij of zij absoluut. Alle grappen navertellen ga ik hier niet doen, maar het komt erop neer dat de fictieve Queen als geestig, eigenwijs, een tikje lui en bijzonder drankzuchtig wordt neergezet. Ze sms't er lustig op los met Cameron, Adele en de paus, plaagt zoon Charles en strooit vrolijk met de hashtag #stillreigning.

Ook leuk: ze refereert aan zichzelf als 'one' (vergelijkbaar met de pluralis majestatis 'wij, Beatrix') en laat om de haverklap dorstig weten dat het gin o' clock is.

Het gekke is dat ik sindsdien de echte Koningin Elizabeth met heel andere ogen bekijk. Ik vermoed dat de vrouw van vlees en bloed minstens zo grappig is als het satirische twitteraccount. En of ik het me nou verbeeld weet ik niet, maar ik zie sindsdien ook een ondeugende twinkeling in haar ogen. Ik vind zelfs haar suikerzoete outfits – vaak van hoed tot schoenen tot handtas en jas in één pastelkleur – regelrecht briljant. Haar man, prins Philip, is ook al zo'n leuke kwajongensachtige ouwe taaie.

Vond ik het vroeger sneu voor prins Charles dat hij maar op de koninklijke reservebank moest blijven zitten, nu vind ik het supercool dat de Queen op haar negentigste nog steeds in functie is. Granny power to the max! Niks achter de geraniums wachten op Magere Hein!

Ik ben fan, kortom. En ik gun haar dat we haar negentigste ook in Nederland een beetje vieren. Laten we daarom vandaag allemaal het glas heffen op de Queen der Queens. Hoe laat? At gin o'clock, my dear!