In de categorie 'Dit wist je vast nog niet': wist je dat bruidsmeisjes oorspronkelijk bij bruiloften werden ingezet als lokaas, zodat kwade geesten niet de dag van de bruid konden verpesten? 

Nog één dan, de waarheid achter de sluier. Alhoewel het tegenwoordig misschien niet meer zo vaak wordt gedragen, zit er wel een apart verhaal achter deze traditie.

De sluier werd namelijk voor het eerst gebruikt in de tijd van de Romeinen, waar 'ie een rode kleur had en de bruid van top tot teen moest bedekken. Dit wederom om kwade geesten af te schrikken, door ze te doen geloven dat de bruid in brand stond (!?). 

Later in de geschiedenis bleef het een middel om deze geesten af te weren, maar ook om ervoor te zorgen dat de bruidegom zijn bruid nog niet zou zien voor het uitspreken van hun geloftes. Het symboliseerde de overdracht van de bruid van de vader naar de bruidegom.

En dan hebben we nog een bizar feitje voor je: sluiers werden gewoonlijk namelijk zo zwaar mogelijk gemaakt, om er voor te zorgen dat de bruid niet weg kon rennen. 

Die drang om onder een sluier naar het altaar te lopen, is bij ons plots een beetje afgenomen, bij jullie?