Wederom een reden (naast die die we je al hadden gegeven) om die telefoon een keer weg te leggen. Ja, nee, nadat je dít hebt gelezen, natuurlijk.

Want wat blijkt? Jongvolwassenen die vaak hun sociale media checken, hebben meer kans om depressief te worden, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Pittsburgh.

Voor het onderzoek werden 1.787 (Amerikaanse) volwassenen in de leeftijd 19 tot 32 jaar naar hun social mediagebruik en gemoedstoestand gevraagd. 

De proefpersonen besteedden gemiddeld 61 minuten per dag aan hun social media en checkten zo'n 30 keer per week hun accounts. Zij die meer  meer tijd op de social mediakanalen te vinden waren, maakten 2,7 keer zoveel kans op een depressie, zo meldt Mic.

Waarmee overigens niet wordt gezegd dat je van het regelmatig (of beter gezegd: vaak) in de gaten houden van je Facebook, Twitter, Instagram en wat al niet meer in een depressie raakt, want dat zou te bout zijn gesteld, aldus de betrokkenen bij het onderzoek. Maar: 'Het kan zijn dat mensen die al wat depressief zijn, zich tot sociale media wenden om een leegte op te vullen', verklaart onderzoekster Lui yi Lin. 

Therapeut Nicole Amesbury ziet echter wel een duidelijk verband. 'Een veelvoorkomend verschijnsel van depressie is dat mensen in zichzelf keren. Social media geeft een uitvlucht voor onze relaties in het echte leven. Het kan gevaarlijk zijn als je al depressieve gevoelens hebt.'