Mannen en vrouwen. Zij komen blijkbaar van Mars en wij van Venus. Zij drinken liters bier, kijken naar voetbal en praten over ons, de vrouwen. Wij kiezen liever een wijntje, gaan uit winkelen en praten over onze gevoelens.

Eh, juist ja. Stereotypes genoeg als het op de verschillende sekses aankomt (die we vaak met een flinke korrel zout moeten nemen). Maar verschillen tussen mannen en vrouwen zijn er wel degelijk. Is het je namelijk ooit opgevallen dat de knopen op de blouse van je partner aan de andere kant zitten dan de knopen op jouw blouse? Best raar eigenlijk als je er zo over nadenkt.

Zoals dat vaak gaat met dingen die lang, lang geleden zijn bepaald, is de precieze reden moeilijk te achterhalen. Maar wel zijn er een aantal goede, mogelijke verklaringen opgedoken om licht te schijnen op dit toch wel mystieke verschijnsel. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  • Zo beargumenteert de één dat kleding voor vrouwen vroeger zó werd ontworpen zodat zij zich met hun inferieure, linkerhand moesten aankleden. Laat ons raden, deze is zeker bedacht door mannen?
  • Een ander zoekt verklaring in de vele oorlogen die ons verleden kleuren en betoogt dat de knopen bij een man rechts zitten zodat de vijand geen zwaard tussen de openstaande knoopjes kon steken. De linkerarm werd namelijk vaak als schild gebruikt.
  • Ook wordt de schuld gegeven aan baby's. Aangezien de meeste vrouwen rechtshandig zijn, dragen zij de baby op hun linkerarm wanneer zij borstvoeding geven zodat met de rechterhand gemakkelijk de blouse open kan worden gemaakt.
  • Of aan paarden bijvoorbeeld. Want wanneer je namelijk zijlings op het zadel zit - met de benen naar rechts - is het toch verdomd handig als de knopen links zitten zodat er niet zomaar een vlaag wind in je blouseje kan waaien.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar dit alles lijkt ons toch niet heel waarschijnlijk. In de volgende reden, die dateert uit de Renaissance, zou echter zomaar eens een kern van waarheid kunnen schuilen. In die tijd hadden vrouwen namelijk enorm lastige kleding (denk: korsetten, hoepeljurken en baljurken) en werden daarom vaak een handje geholpen door hun dienstmeisjes. De sluitingen zitten daarom in spiegelbeeld zodat deze bediendes hun bazinnen gemakkelijk in hun kleding konden hijsen. Aha!

Kijk, toch maar weer een mooi feitje om mee te strooien op feesten en partijen. Geloof ons, doet het vast goed.