Sta je reuzevroeg op om eens lekker omver geblazen te worden door de Oscar-jurken van 2016, en er ook nog eens mening over te vormen, val je pardoes bijna weer in slaap door de tergend saaie looks die voorbijkomen. Dat kan toch best anders, dames Hollywoodsterren? Het hoeft toch niet allemáál zo cliché? Kunnen jullie volgend jaar alsjeblieft wèl voor vuurwerk zorgen? Hoe dan? Nou, om te beginnen door het vermijden van de GOC: de Grootste Oscar-jurken-Clichés.

1. De strapless taart

Wat is dat toch met strapless? Waarom willen bruiden, prom girls en filmsterren zo dolgraag de schouders laten zien? Tuurlijk, schouders kunnen niet dik of oud worden, dus ik heb nog nooit iemand gehoord over een schoudercomplex, maar alleen als de cup niet te groot (lees: afzakgevaar) en de coupe perfect is, kan het tot wat moois leiden.

Strapless diva's: Alicia Vikander in een eigele Vuitton met dekbedonderkant, Lady Gaga (mooi gemouleerd, en extra punten voor het feit dat het een broekpak is).

Clothing, Yellow, Dress, Shoulder, Textile, Formal wear, Flooring, Style, One-piece garment, Gown, pinterest
Getty Images
Alicia Vikander.
Clothing, Dress, Shoulder, Textile, Flooring, Gown, Formal wear, Carpet, Fashion, Fashion model, pinterest
Lady Gaga.

Minder geslaagd: Naomi Watts (dubbel cliché want strapless én glitter, zie punt 4), Tina Fey (ook dubbel cliché want strapless met sleepje, zie punt 3) en Reese Witherspoon (sooo five decades ago). Maar! De hoofdprijs voor de Strapless Taart van de Avond gaat naar… de lieve Kate Winslet, want strapless + glitter + sleepje = 3 x cliché.

Naomi Watts.pinterest
Naomi Watts.
Tina Fey.pinterest
Tina Fey.
Clothing, Dress, Shoulder, Style, One-piece garment, Formal wear, Flooring, Purple, Gown, Waist, pinterest
Reese Witherspoon.
Kate Winslet.pinterest
Kate Winslet.

2. De Pino

Iets in een vrolijke kleur met veertjes, tule, ruches of bloemblaadjes, in elk geval: iets pluizigs waarin de draagster er toch een beetje uitziet als een kleuter tijdens een balletuitvoering of sprookjesverkleedfeest.

Helaas: Cate Blanchett in Armani Privé. Prachtige vrouw, perfect zittende jurk, maar door al dat geweld drukt hij de draagster een beetje uit beeld. Tikje jammer: Jennifer Jason Leigh in het roze. Prachtig gemaakte jurk die (ondanks strapless bovenkant) ook nog goed zit, maar waaróm toch al die blommen overal? En waarom dan ook zo overdreven lang (cliché 3)? Hoe kun je hier zonder skateboard of draagstoel in vooruitkomen?

Cate Blanchett.pinterest
Cate Blanchett.
Jennifer Jason Leigh.pinterest
Jennifer Jason Leigh.

Het was even zoeken naar Heidi Klum in de tsunami van lila tule (met sleep, cliché 4), waardoor het vermoeden rijst dat ze hem geleend heeft van de erven Barbara Cartland. Of van Dame Edna. Vreemde vogel: Brie Larsson. De jurk is van boven badpak, van onder siergordijn uit een woonwagenkamp, met een knettergekke riem in de taille. Zo raar en tegelijk zo saai. Na Rihanna's omeletjurk van vorig jaar was het leuk geweest als Brie in een briejurk was gekomen. Of voor mijn part in een camembertjurk.

Heidi Klum.pinterest
Heidi Klum.
Brie Larson.pinterest
Brie Larsson.

3. De slepende affaire

Neem van mij aan: onhandiger kan bijna niet. Tijdens mijn allereerste ELLE Style Awards in 2005 (oma vertelt) droeg ik een Gianfranco Ferré met een sleepje en ik heb nog nooit zo veel gepraat met mij volstrekt onbekende mensen. Omdat ik voortdurend moest vragen of ze van mijn jurk af wilden gaan. Nu zullen de Sterren best assistenten hebben om de sleep te dragen, maar jongens, zorgeloos swingen op de dansvloer, laat staan een backspin maken op de afterparty, dat is er niet bij in zo'n geval.

Wie hadden er een sleep? Charlize Theron, in brandweerwagenrood dat ook nog eens in de buurt kwam van de kleur van de loper. Zie je helemaal niet meer waar de jurk begint. Of eindigt.

Charlize Theron.pinterest
Charlize Theron.

Rachel McAdams had een sleep die bijna even lang was als de complete loper, daar had de voltallige cast van Spotlight op kunnen gaan staan. Let ook op de hoge beensplit, die we nog tegen gaan komen als cliché nummer 5.

Rachel McAdams.pinterest
Rachel McAdams.

4. De glitterbal & de gouden wikkel

Partyclichés nummer 1 en 2: glitter en goud. Altijd weer van de partij bij kerstborrels en nieuwjaarsfuifjes. Niks mis mee, maar dat is er mis mee, want hallo: dit waren de Oscars, niet een random vrijdagavond in de disco.

De schitterende clichévrouwtjes: Saoirse Ronan, met behalve glitter ook een sleepje (twee clichépunten – al was de Calvin Klein-jurk wel prachtig van kleur). Ook Margot Robbie weerkaatste al het flitslicht in haar gouden robe. Die ook nog eens te lang was van voren.

Saoirse Ronan.pinterest
Saoirse Ronan.
Margot Robbie.pinterest

5. De lieshoge beensplit

Ooit zó succesvol geïntroduceerd door Angelina Jolie dat dier been een eigen twitteraccount kreeg, nadien niet meer weg te meppen van de rode lopers.

Beenflashers: Rachel Mc Adams dus, zie boven. Jennifer Flavin met een linkerbeen dat bijna langer was dan Sylvester Stallone, die er overigens best patent uitzag in zijn donkerblauw met zwarte smoking. Luciana Damon had een leuke man bij zich, maar een rode snollenjurk die zo uit Dynasty leek te komen. Kerry Washington droeg een jurk die om onverklaarbare reden deels gladiator en deels bruid was. 

Jennifer Flavin (met Sylvester Stallone).pinterest
Jennifer Flavin (met Sylvester Stallone).
Luciana (met Matt) Damon.pinterest
Luciana (met Matt) Damon.
Kerry Washington.pinterest
Kerry Washington.