Onderzoek heeft aangetoond dat er zoiets bestaat als een leeftijd waarop je het meest stijlvol bent. Een ultiem moment in je leven waarop je kennelijk precies weet wat jou staat, wat bij jou past, wat je wel en niet moet dragen, nou, dat.

Ik durf eerlijk te bekennen dat ik die wetenschappelijk bewezen leeftijd ruim voorbij was eer ik op de top van mijn stijlvolle kunnen was. Goed, het was niet zo dat ik er daarvoor bij liep als een gothic in een verkeerd lichaam (hoewel mijn haren zwart verven niet zo'n goed idee bleek, achteraf), ik me hulpeloos mee liet voeren met de laatste trends (die peplumtoppen wist ik heel gemakkelijk te weerstaan) of standaard de titel fashion victom opgeplakt kreeg (maar die leopard suède sleehakken van vier jaar geleden bleken toch niet echt bij me te passen). 

Maar het duurde toch tot mijn pak 'm beet 35ste (ja: oud) eer ik duidelijk wist waar ik mijn geld aan uit ging geven, en welke kleding ik heel makkelijk in de schappen kon laten hangen. 

En daarmee  ben ik een enórme laatkomer, zo blijkt.

Waar ik in de modewereld voldoende twintigers spot met een feilloos gevoel voor mode, in de wereld van Harper's Bazaar zeker ook de nodige veertigers en vijftigers  en in mijn directe omgeving zelfs mijn oma van 86 (haar collectie fijngeregen shawls is om van te watertanden), blijkt de leeftijd waarop je 't meest stijlvol bent op exact 30 jaar te liggen.  

Dat komt, volgens het Britse onderzoek, omdat je dan doorgaans beschikt over zelfvertrouwen, kennis van jezelf en veelal ook een salaris waardoor je je de kleding die je wilt ook kunt veroorloven. 

Op leeftijd van 30 hebben vrouwen gemiddeld 212 kledingitems in hun kasten, 24 sieraden van waarde en 7 paar designerschoenen. De gemiddelde garderobe van een 30-jarige is heeft een waarde van bijna 10.000 euro, met de schoenen alleen al goed voor ruim 2500 euro. 

Goed, die 212 kledingstukken ga ik geloof ik maar niet natellen. Aan  mijn sieradencollectie wordt nog driftig gewerkt en met mijn meer dan 7 paar designerschoenen haal ik het gemiddelde weer een beetje op. Grote afwezige in dit onderzoek - vast uitgevoerd door mannen - is het gedeelte van de designertassen, toch ook een essentieel onderdeel van de garderobe, wat zeg ik, het leven. 

Overigens duurt het bij mannen iets langer voor zij weten waar zich in te hullen om het meest stijlvol voor de dag te komen, zij zitten op 36 jaar. Zie, ben ik toch one of the guys. Op dat gebied dan.

NB: Wat Olivia Palermo op de hoofdfoto doet? Simpel: 1) Ze is immer stijlvol. 2) Ze wordt deze maand 30.