Het is de droom van velen: over de plankieren van de catwalk in Parijs lopen. Voor Victoire Macon Dauxerre kwam die droom uit in 2011, toen ze 18 was. Maar die droom was van korte duur.

In een paar maanden ontwikkelde zij serieuze anorexia en leefde ze op drie appels en wat nipjes Cola Light per dag. Alles om haar status als model te behouden. 

xView full post on X

'Niemand zei in harde bewoordingen dat ik echt gewist moest verliezen',  herinnert ze zich. 'Wel werd me verteld dat in september fashion week begon en ik dan maat 32-34 moest hebben. Zo niet, dan zou ik worden uitgeschreven bij het modellenbureau', zo doet ze haar indrukwekkende verhaal op FashionUnited.

In haar net uitgekomen boek Never Enough Skinny: het dagboek van een Top Model vertelt ze over de druk die ze voelde. Maar haar verhaal wil ze de de wereld waarschuwen en laten zien over hoe verraderlijk een aandoening als anorexia echt is. 

Het is niet voor het eerst dat een Frans model de wereld wakker probeert te schudden en te laten zien dat de geëiste maten onrealistisch zijn. Na een kritisch boek over de mode-industrie poseerde Isabelle Caro in 2007 op een schokkende anti-anorexia billboard campagne tijdens Milan Fashion Week, alvorens drie jaar later op 28/jarige leeftijd te sterven aan de ziekte.

Dauxerre, ging met 'dank' aan haar dieet van appels en Cola Light (en eens per week een klein stukje vis of kip van een gezonde 56 kilo met 1,78 meter in een paar maanden naar 47 kilo; vier maten minder.

Ze liep voor beroemde mode huizen als Alexander McQueen, Celine en Miu Miu in vloog op en naar naar Parijs, New York en Milaan. Dat hield ze acht maanden vol. Daarna stopte ze abrupt, tot verbazing van iedereen. 'Iedereen zei dat ik een droomleven had, maar ik had me nog nooit zo ellendig gevoeld'. 

Dauxerres memoires komen een maand nadat het Franse parlement instemden met een wet die ultra-dunne modellen tegen moet gaan. Een brief van haar werd destijds voorgelezen in het parlement. Dauxerre juicht de nieuwe regelgeving toe, al vindt ze het '10 jaar te laat.' 

Het voormalig model is nu actrice en draagt inmiddels maat 38. 'De modellen van nu zullen wel zeggen dat ik lieg. Als ze werk willen blijven houden, mogen ze niets zeggen. Er heerst een doofpot.'