Zo. Nieuw jaar, nieuwe kansen om je garderobekast op orde te brengen. En dus kun je eens een kritische blik werpen in die kast. Wat kan er uit? We geven een leidraad.

1. Doublures

Hm. Moet je dat jurkje echt in groen, blauw én zwart hebben? Goed, helemaal hetzelfde zijn ze niet - kijk, die groene heeft toch net wat kortere mouwen - maar kun je er niet één in de zak van Max doen, gewoon om ruimte te hebben voor een totaal ander exemplaar?  

2. Vormloze zaken

Ja, nou, goed, die sweater zit inderdaad heel lekker. Maar echt flatterend is 'ie niet hè? Niet dat je 24/7 in een bodyhuggend jurkje hoeft te lopen, maar er zijn ook iets meer sexy truien te koop, die evengoed heel comfortabel zitten. Bovendien: heb je er niet al best veel? Precies. Komen we terug op puntje 1.

3. What was I thinking?-items

Hij leek zo leuk, die wollen hoogwaterbroek. Maar eigenlijk is 'ie dus superonhandig, want die kortere pijpen met lage temperaturen betekent gloeiende bovenbenen (want wol) en koude enkels. En dacht je nou serieus dat je in die jumpsuit - want in de uitverkoop en alleen  nog een maat te klein, maar zo leuk - zou gaan passen? Hup, weg ermee.

4. Das war einmal-kleding

Och ja, die sneakers met verkapte hak. Dat colourblocking truitje. Die fluoriserende gele trui.  Ooit sierden ze menig modemagazine, en dus ook jouw kast en jou. Maar trends komen en gaan. En dus moeten ze nu ook uit je kledingkast gaan. Heus.  

5. Kapot, stuk, ooit nog te maken, te vermaken

Die laatste twee ga je alleen niet doen. Anders had je het toch weken geleden al gedaan? En hoewel de destroyed look helemaal hip is, is er een verschil tussen destroyed en simpelweg kapot. Oké, compromis: óf je zorgt dat het binnen twee weken weer draagbaar is, of uit de kast ermee. 

6. Ja, ach, ja, tsja

Zeg eens eerlijk: hoeveel driesterren-items heb jij in je kast? Van die 'ach ja, ik heb het nu eenmaal'-kledingstukken, die je wellicht eens - vooruit, twee keer - per jaar aan hebt, maar nu niet bepaald  de showstoppers zijn. Niet te verwarren met basics, die hou je natuurlijk. Maar al dat schouderophalende grut kan eruit.