Donderdag opende H&M de 127ste winkel in Nederland. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat de locatie dat wél is: in het monumentale Bonneterie pand aan het Amsterdamse Rokin.

Van 1889 tot 2014 zat aan dit pand in de Kalverstraat het befaamde Maison de Bonneterie, waar welgestelde vrouwen zich lieten kleden. De historie van het pand en de oprichters van de winkelketen - met destijds ook panden in Den Haag en Heemstede - is even rijk als indrukwekkend.

Kort gezegd: de joodse familie Cohen vluchtte in de oorlog naar Portugal, om uiteindelijk naar Amerika te emigreren. Van hun werknemers, bijna allen joods, kwamen tijdens de oorlog 66 om in Duitse kampen.

Dat wetende kijk je wellicht nét even anders naar de ogenschijnlijke zoveelste winkel van de Zweedse kledingketen. Bovendien zit de locatie bomvol monumentale details, zoals het indrukwekkende glas in lood in de koepel en de trappenhuizen. Ook de pilaren, plafondsierlijsten en balustrade hebben de tand des tijds, met behulp van een maandenlange verbouwing, doorstaan. 

De nieuwste locatie telt 6 verdiepingen waarover alle collecties verkrijgbaar zijn. In de nieuwe winkel is het, net als in andere filialen,  mogelijk om je oude kleding in  te leveren in ruil voor korting. Speciaal voor de opening levert een tas oud textiel ook korting op.

Hall, Lobby, Symmetry, Shopping mall, Arcade, Wood flooring, Varnish, Organization, pinterest
De Fotomeisjes