Goed. Grijp jij ook steeds vaker naar een simpele (maar prachtige, want: kasjmieren) trui en een rechttoe rechtaan ogende broek (die eigenlijk helemaal niet rechttoe rechtaan is, want van merinowol en dus topkwaliteit)? En zie je moeders steeds vaker stralen in pittige pakjes?

You're not the only one.

GfK (het grootste marktonderzoeksinstituut van Duitsland) en Max Dekker (consultant) hebben de handen ineen geslagen en ruim vijfduizend vrouwen gevraagd naar hun kledingstijl. En wat blijkt: jonge Nederlandse vrouwen kleden zich almaar braver, terwijl de ouderen het ervan lijken te nemen en steeds kloeker door het leven gaan. Dat verschil was vroeger (denk: enkele decennia geleden) veel groter.

Ter illustratie. Een oma was een aantal jaar geleden op alle vlakken oma, en dus perfect uit te tekenen in het volgende: een hobbezakkerige (plissé)rok van synthetisch materiaal, tot de kuit, daarboven een hobbezakkerige bloes van datzelfde materiaal, met driekwartmouw, en in ongeveer hetzelfde kleurenpalet als de rok, maar dan nèt even met ander bloemmotief dat totaal mismatcht. Het haar: grijs, kort en in de krul – waar mogelijk.

De puber was lichtjaren van plissérokken en korte krullen verwijderd en gaf de voorkeur aan wat provocerender kleergoed.

Nu, die tijden zijn veranderd. De verschillen tussen de klassieke oma en opstandige puber worden, kledingtechnisch gezien, steeds kleiner. Vooral vrouwen tussen de 25 en 50 jaar schijnen een leeftijdsloze stijl te hebben ontwikkeld waarin een simpele basisgarderobe zegeviert. De vrouwen van 15 tot 25 jaar staan te boek het meest materialistisch te zijn en zwichten het vaakst voor trends. Vrouwen boven de vijftig gaan voor duurzaam, maar hip. Senioren gaan voor praktisch en duurzaam.