In de stress omdat je aan de kook moet, deze kerst? Harper's Bazaar en de beste chefs helpen je, met speciaal door hen gekozen recepten die niet kunnen mislukken. Eet smakelijk!

Het recept van Stefan van Sprang (restaurant Aan de poel): Geroosterde kreeft met kerriesiroop, macadamia en zilverui. (4 personen)

'Deze signaturedish staat al jaren op de kaart. Ik hou van gewone lekkere dingen; ben dol op schaaldieren en noten. Mijn favoriete specerij is kerrie en gasten vinden vaak een oosterse touch lekker. Dus mijn eigen favoriet met een woweffect en toch naar de wens van de gast.'

Ingrediënten:

2 kreeften (400-500 gram)

2 eetl. kerrie Madras

1 liter appelsap

1 eetl. QP mayo

1 limoen

1 vel brique deeg

50 gr. macadamia

8 zilveruien

1 dl. beurre blanco, bijvoorbeeld zoete rijstwijn (mirin)

Bereidingswijze:

Kook de kreeft in een bouillon gaar (gewenste gaarheid: 1 minuut per 100 gram). 

Maak de kreeft schoon en portioneer ieder vier stukken. 

De rest van de kreeft - ook de elleboogjes- tot een tartaar snijden. 

Maak dit aan met de mayonaise, zout, peper en limoenrasp. 

Voor de kerriesiroop de kerrie myoteren en afblussen met appelsap. 

Laat dit inkoken tot een siroop en afkoelen. 

Steek een leuke vorm uit het briquedeeg en bak krokant in de oven. 

Maak de zilverui schoon en blancheer in zijn geheel. 

Halveer en brand met een torch, breng op smaak met wat limoensap, zout en peper. 

Frituur de macadamia noten en zout na. 

Laat ze afkoelen en snijd ze in grove stukken.

Voor het afmaken: schep de kreeftentartaar op het bord met de macadamia er omheen en de gebrande zilverui erbij. 

Roerbak de stukjes kreeft heel kort in boter en breng op smaak. 

Leg het krokante briquedeeg erop en schenk de saus mirin erbij.