Bazaars fashion director Astrid Schilders vertrok afgelopen donderdag naar Milaan voor de modeweek aldaar. Ze hield die dag van opstaan tot slapengaan haar bezigheden bij: een propvolle koffer, zes shows, een flinke scheut disco en nog veel meer.

05:45 Mijn wekker gaat. Na het opstaan stop ik de laatste essentialsvoor vier dagen Milaan in mijn koffer. Vooral belangrijk: oplader en meerdere powerbanks voor mijn telefoon. Zonder ben ik verloren: ik gebruik hem als agenda, geheugensteun, notitieboekje, camera, telefoon (af en toe) en encyclopedie, dus geen wonder dat hij na twee uur uitputttingsverschijnselen vertoont.

De berg met uitnodigingen dit jaar

07:00 Ik heb zowaar een lift naar het vliegveld waar ik me om zeven uur meld. Mijn goede voornemen om alleen handbagage mee te nemen is alweer mislukt. Hoewel ik me heb neergelegd bij het feit dat ik de modebloggers in hun - meestal geleende, perfect gestylede - outfits niet kan evenaren, is mijn koffer toch altijd propvol. 

Bazaars Cécile naast de auto van Andrea

10:00 Op het vliegveld in Milaan word ik opgewacht door Andrea, onze vaste chauffeur in Milaan. Dat klinkt wellicht wat overdreven, maar zonder Andrea zouden we maar de helft kunnen doen van wat we nu doen – elke modeweek kent een strak schema. We racen naar het hotel om de hoek van de Dom, waar ik mijn koffer drop.

De Gucci-showroom

11:30 Op naar een afspraak met pr-man Alberto voor de resee van Gucci. Ik heb de show gemist en verheug me de collectie in real life te zien. Sinds Alessandro Michele aan het roer staat bij het merk, is Guccithe hottest ticket in town. De collectie is overdonderend, eentje waar ik instant blij van word: kleur, prints, borduursels, dieren (which we love) broches, kant, plissé, lurex, ringen en meer. 

Fantastisch hysterische omabril bij Gucci

13:00 Van de Gucci-showroom naar de Fendi-show. De fantastische Karl Lagerfeld weet het altijd weer voor elkaar te krijgen: zowel voor Fendi, Chanel als zijn eigen collectie zet hij een heel eigen beeld neer. Deze keer verrast hij bij Fendi vooral met een nieuw silhouet: veel volume en cut-outs.

Modellen in de Hogan-club

13:30 Na afloop van Fendi wandelen we in een polonaise van modevolk de hoek om, naar de presentatie van Hogan. Daar tref ik een heuse nachtclub: pompende beats, modellen op stervormige podia, flipperkasten en veel neons.

14:00 Door naar de presentatie van Santoni. Die vindt plaats in een prachtig klassiek huis. Olivier Zahm van Purple Magazine is een samenwerking aangegaan met het merk, wat geresulteerd heeft in een pikant filmpje - dat voor Youtube zelfs wat gecensureerd schijnt te zijn. Op de presentatie weer een flinke scheut disco(ballen).

14:30 Meeting met Paul Scala en Jonathan Ailwood, Australische fotograaf en stylist die we inmiddels tot onze vaste medewerkers rekenen. Even bijpraten en nieuwe ideeën voor het zomerseizoen bespreken. Net zoals de shows in de modeweken, werken we ook bij de planning van Bazaar vaak ver vooruit.

Excentriek modevolk dat de Pucci-venue verlaat

14:45 Haasten naar Pucci, maar helaas zijn we door onze uitgelopen afspraak te laat. Bij aankomst komen de eerste flamboyant geklede modemensen namelijk alweer naar buiten gelopen. Ook dat hoort erbij.

15:45 Voor Costume National zijn we gelukkig wel op tijd. Zoals altijd toont het merk een collectie die powervrouwen zeker aan zal spreken. Veel mannenpakken met sexappeal, vind ik mooi.

16:30 Door al het showhoppen schiet het eten er een beetje bij in. Om half vijf dan eindelijk een verlate lunch, met meteen maar de eersteafternoon wine. We zijn tenslotte in Italië, dus moeten ook genieten vanla dolce vita tussen alle modehectiek door.

Het decor bij Prada

18:15 Prada! Vaste architect Rem Koolhaas neemt elk jaar de locatie van de show onder handen. Dit jaar heeft hij er een soort ondersteboven doolhof van gemaakt. Weer een overweldigende show: mantelpakjes, strepen, grote discobaloorbellen, tweeds, twenties jurkjes, transparante stoffen en veelkleurige ingenieuze schoenen.

V.l.n.r.: Bazaars editor in chief Cécile, Bregje Lampe (Volkskrant), Elle's Esther, Kiki Niesten, Elle's Thomas, Bazaars Astrid, Milou van Rossum (NRC)

19.00 Kleine traditie na afloop van de Prada-show is de 'after-Prada-Dutch-fashion-talk': al dan niet onder het genot van een sigaret bespreken we met alle aanwezige Nederlandse modejournalisten de nieuwe collectie en alles wat ons nog meer bezig houdt in modeland.

Cécile met team ELLE en de Moschino-helmen

20:00 Sinds 2013 heeft Jeremy Scott de touwtjes in handen bij Moschino, daarmee is elke show een feestje geworden. De Moschino werkmanshelmen die we voor deze show kregen gaven al een kleine vooruitblik, en inderdaad: Bob de Bouwer had zich thuis gevoeld op de catwalk. De show eindigt met een werkende carwash inclusief bubbels, veren, glitters, lampjes en meer gekkigheid.

21:00 Na afloop van de laatste show eet team ELLE, team Harper's Bazaar en Kiki Niesten van de gelijknamige winkel in Maastricht een hapje in één van Milaan's leukste wijken: Brera.

23:45 Vlak voor middernacht keren we terug naar het hotel. Daar mogen de nu al ietwat gepijnigde voeten even in de ruststand. Morgen zo mogelijk nog een drukkere dag voor de boeg, dus ik ga snel mijn broodnodige rust pakken.