De Franse klimmaattop was nog niet van start of prins Albert en prinses Charlène van Monaco waagden het om tijdens de 'March for Climate' met hun tweeling Gabriella en Jacques uit kuieren te gaan in identieke fleecejacks en baseballcaps. Van mij hoeft er geen enkele royal dagelijks de deur uit met een kroon of tiara op het bolletje, maar hier werd waar we bijstonden toch een grens overschreden. Petjes! Fleece! Identieke bejaardenvrijetijdstenues! Au!

Product, Hat, Baby Products, Baby carriage, Jacket, Street fashion, Luggage and bags, Bag, Wheelchair, Sun hat, pinterest
Getty Images

Of dat nog niet erg genoeg is: een week daarvoor zagen prins William en hertogin Kate er ongeveer net zo uit, toen ze een outdoor opleidingscentrum openden en dientengevolge lachend gingen abseilen. Hun jacks waren vrijwel eender, en op haar golvende lokken en zijn kalende klets prijkten veiligheidshelmen waar zelfs Bob de Bouwer zich nog voor zou schamen. Tuurlijk, prinsen en hertoginnen zijn óók maar mensen, maar ik zie dat toch liever niet zo knalhard bewezen in kledingtechnische zin. Wat is er mis met je waardigheid behouden?

Nose, Winter, Jacket, Sleeve, Outerwear, Helmet, Personal protective equipment, People in nature, Headgear, Street fashion, pinterest
Getty Images

Wat prinsessen dan wèl aanmoeten als het klimaat uit z'n hum is? Heel simpel: alles wat prinses Diana aangetrokken zou hebben. En omdat niet alleen Charlène en Kate hiervan kunnen leren, maar iedereen die haar chic niet weg wil laten regenen, hier een korte cursus 'hoe houd ik het stijlvol als het hoost', verzorgd door wijlen Lady Di. 

Tip 1: Ga voor groot

Photograph, Jaw, Monochrome, Monochrome photography, Black-and-white, Photography, Vintage clothing, Snapshot, Portrait photography, Portrait, pinterest
Getty Images

Kies voor een immens grote paraplu en houd het verder stoïcijns stijlvol, alsof het helemáál niet regent. Dus jawel, gewoon pronte oorbellen, professioneel geföhnd haar, een zijden chokertje en een doublebreasted wollen jas – óók al zuigt die meer regen op dan keukenpapier met vochtvangers.

Tip 2: Ga voor nóg groter

Sleeve, Shoulder, Elbow, Umbrella, Tent, Day dress, pinterest

Als je helemaal geen jas aanhebt, kies dan een nóg grotere paraplu, maatje parasol, zoals Di deed in Berkshire in juni '85. En zet een stevig hoedje op tegen de wind.

Tip 3: Huur een lijfwacht

Umbrella, Foot, Suit trousers, Ceremony, Belt, Handbag, pinterest
Getty Images

Als je nog wat geld overhoudt aan het einde van de maand, huur dan een lijfwacht. Zoals het heerlijk droge (pardon the pun) bijschrift van deze foto luidt: 'The Princess Of Wales With Her Bodyguard, Ken Wharfe. Ken Wharfe Is Holding An Umbrella To Protect Princess Diana From The Rain.'

Tip 4: Zorg voor een knappe jas

Finger, Sleeve, Outerwear, Facial expression, Jacket, Gesture, Thumb, Hood, Laugh, Portrait photography, pinterest
Getty Images

Is het bar en boos en is er geen paraplu, noch een bodyguard in de buurt: hul je dan in een waterproof Barbourjas – zoals Diana hier doet bij een bezoek aan de Schotse eilanden. Waarmee eens te meer bewezen is dat niet een paraplu, maar een stralende glimlach het beste helpt tegen de regen.

Tip 5: Ga voor de wetlook

Cheek, Chin, Forehead, Eyebrow, Wrist, Bracelet, Earrings, Body jewelry, White-collar worker, Makeover, pinterest
Getty Images

Ben je echt kleddertjenat, zoals Diana hier bij een openluchtconcert van Pavarotti in Hyde Park, maak dan gewoon een wetlook van je natgeregende kuif. Al heeft prins Charles daar wat bedenkingen bij. Maar die hadden we ook bij Charles z'n kapsel.

Tip 6: Blijf binnen

Vehicle, Glass, Vehicle door, Classic car, Car, Windshield, Windscreen wiper, Classic, Automotive window part, Photography, pinterest
Getty Images

Tot slot nog één tip voor meelezende prinsen en koningen: kijken jullie in geval van hoosbuien de kunst af van prins Rainier van Monaco zaliger. Wat hij deed? Gewoon in z'n Rolls blijven zitten en een peukje roken tot de bui voorbij was.