De Parijse modeweek laat zich misschien het best vangen in Herman van Veens Opzij, opzij, opzij. En dan met name de frase: Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Bazaars stilist Sonny Groo weet er alles van.

5:30 uurTijd om op te staan – douchen, aankleden, ontbijten, Uber bestellen en gaan met die banaan. De komende dagen zit ik in Parijs voor fashionweek, lees: een marathon van afspraken, modeshows, showroombezoekjes en een heleboel meer. Het schema heb ik gisteravond in mijn telefoon gezet (nu handig zichtbaar op mijn Apple Watch), alle opladers, exemplaren van de huidige Bazaar en kleding zitten in de bomvolle trolly. De Mooie Nieuwe Jas moet helaas thuisblijven (want er is zon voorspelt) en dus met een colbert en grote shawl stap ik de deur uit. Op naar Amsterdam Centraal, waar de Thalys over een half uur zal vertrekken.

- BONJOUR BONJOUR BONJOUR! #goodmorning #parisfashionweek #vivelafrance
A photo posted by Sonny Groo (@sonnygroo) on Oct 3, 2015 at 2:49am PDT

9:50 uurNa een gezellige treinreis met een handjevol mode-collega's is het plan simpel: zo snel mogelijk de metro in op naar het hotel, de trolly afgeven, opfrissen, de uitnodigingen doorspitten, een truiwissel en weer door. Om elf uur staat de eerste afspraak gepland.

11:00 uurHet eerste showroombezoek breng ik aan Repossi, een iconisch sieradenmerk onder leiding van Gaia Repossi. Anne Hathaway, Emma Stone en Rihanna zijn fan. Ik meld me bij de receptie en wacht op de PR-dame die mij een tour door de showroom zal geven. Gaia is er per toeval ook, maar helaas te druk met een privé-klant (die naast twee halskettingen ook zeven ringen, twee armbanden en een aantal oorbellen besteld). Ik word langs zeven prachtcollecties gevoerd, maak wat foto's van items die ik volgend seizoen graag wil gebruiken en ren dan snel door naar de volgende afspraak – over twintig minuten word ik bij Grand Palais verwacht voor de eerste show van vandaag.

Grand Palais onder een strakblauwe lucht en stralende zon

12:10 uurAangezien geen enkele show op tijd begint, is een kleine vertraging nooit een probleem. De show van Guy Laroche show zal dan ook geen uitzondering zijn. Een grote menigte staat met uitnodiging klaar om naar binnen te gaan. De overigen (waaronder ik) staan nog even in de zon te genieten van het mooie weer. Wanneer de eerste mensen naar binnen gaan, volg ik en strijk ik neer op de tweede rij. De collectie is een gekke mix van kleuren en materialen, hier en daar een mooie broek of top. De muziek knalt. Na de finale ren ik samen met collega-stilist Thomas Vermeer naar de volgende showroomafspraak, een paar metrohaltes verderop. 

Backstage bij Guy Laroche

13:00 uurWonderbaarlijk is de showroom van Swarovski. Team Swarovski liet zich inspireren door de zee. Resultaat: oorbellen in de vorm van kwallen en grote kettingen waaraan zeekraal en onderwatersterren bungelen. Ook interessant was de Swarovski Activity Tracking Jewelry, die alles bijhoudt op het gebied van bewegen, hartslag en sporten, zoals mijn Apple Watch – maar dan in een uitvoering met een grote steen.

Swarovki's onderwaterwereld voor aan je armen

14:00 uurNa Swarovski lopen we door naar musée du Louvre, waar de Studio Collectie van H&M wordt gepresenteerd. Deze lijn is altijd nèt iets luxer maar vooral een stuk modieuzer – en dat betekent: FEEST. We zien wijde jurken met prachtige prints; veel zomerse tinten. Misschien geen unieke ontwerpen, maar wel draagbaar (en dus waarschijnlijk reuze populair). Mijn favorieten: de beige leren cap en het witte denimpak waarvan de uiteinden zijn gerafeld, très modern chic. Leuke bijkomstigheid: de catering, want ondertussen is het dus middag en buiten een ontbijt en banaan hebben Thomas en ik nog niets gegeten. Tijd om even (lees: vijf minuten) te zitten en vliegensvlug te genieten van soep, sapjes, snacks en een mooie ruimte. We maken nog even een praatje met de PR en hoofdontwerpster en haasten ons dan naar de andere kant van Parijs voor Dries Van Noten.

Doet u mij er maar twee

15:00 uurIets wat regelmatig gebeurt: een uitnodiging die tussen wal en schip raakt en niet op tijd bij de genodigde aankomt. Maar! Gelukkig staat daar Clemence, PR-dame van Dries, die vlug de lijst checkt, met een kus en een zwaai vlieg ik door. Een viertal muzikanten neemt plaats. Iedereen is muisstil. De show begint. De collectie bestaat uit een hoop roze, een boel prints, fantastische colberts, wijde pantalons en veel meer – de modellen blijven maar komen. Van Bhumika Arora en Lineisy Montero tot Maartje Verhoef en muze Sylvia van der Klooster. Chapeau voor Dries Van Noten. Hoewel-ie misschien nooit heel verrassend is, zijn z'n collecties altijd een groot succes.

Hallo Maartje!

16:00 uurEen uur later. Ondertussen staan we bij de receptie van een volgende afspraak, Givenchy ditmaal. Na hun celebration show in New York (normaal gesproken wordt de collectie gepresenteerd met een show in Parijs) ben ik dolenthousiast de collectie te zien en te voelen. De matching looks, het oog voor detail en minimale kleurgebruik laten mijn hart sneller kloppen. Na de vrouwencollectie bekijken we de mannencollectie (vooral de pakken en schoenen zijn prachtig) en worden we verrast door een eerste horloge- (mooi) en zonnebrillencollectie (nog mooier). Ik maak foto's, pas nog wat items, geef het laatste nummer van Harper's Bazaar af en sta alweer buiten.

- FUN AT THE GIVENCHY SHOWROOM! - w/ @thomas_vermeer #bazaarnl #fashionweek #givenchy #harpersbazaar #harpersbazaarnl #parisfashionweek #showroomvisits #worktrip
A photo posted by Sonny Groo (@sonnygroo) on Oct 1, 2015 at 7:19am PDT

17:10 uurEen aantal straten verderop is Palais de Tokyo. We staan te wachten voor de show van Rochas. De Nederlandse pers gezellig bij elkaar. Als de show dan (eindelijk) begint, zien we een boel strikken, zebra- en bloemenprints, jassen, maar ook: avondkleding en  onderjurken als bovenjurken. Ik weet eigenlijk nooit zo goed waardoor hoofdontwerper Alessandro Dell'Acqua's zich laat inspireren. Het gros van de looks is absoluut mooi, maar een rode lijn kan ik niet achterhalen.

18:00 uurEn door. Naar Place Vendôme, waar ik aanbel bij Schiaparelli – een eigenwijs modehuis dat dit seizoen een eigen tassenlijn introduceert (helaas mogen we geen foto's maken). De kleren van Schiaparelli vind ik dolle pret. Veel kleuren, glitters en frutsels. Niet alles is even draagbaar, maar het is beslist een genot om naar te kijken! Ik noteer watkey pieces, vraag voor een persbericht en link naar de beeldbank (wel zo handig), en ga er weer vandoor.

19:00 uurOp een dak in de buurt van Le Marais geeft de jonge tassenontwerper Hugo Matha (eerder dit jaar genomineerd voor de LVMH Prize in de categorie Accessoires) een presentatie. We kijken naar de presentatie met een cocktail in de hand en de zon die ondergaat. Leuke mensen, een fijne sfeer en een nog fijnere collectie – van clutches van hout en plexiglas tot een soort mandjes in verschillende kleuren met leren enveloppen. 

Een Hugo Matha tas wordt in het zonnetje gezet

20:10 uurBij aankoms van Vionnet lijkt het alsof een groot deel van mijn collega's heeft uitgeklokt, want naast Milou van Rossum is de Nederlandse pers nergens te bekennen, misschien kijk ik met mijn neus. De komst van ontwerper Hussein Chalayan heeft het modehuis goed gedaan. De collectie toont veel jurken in zachte tinten en doorzichtige overjurken. Modellen Anna Cleveland (dochter van) en Damaris Goddrie lijken over de catwalk te zweven. 

Vionnet Paris ||| Remembering last night ||| Anna Cleveland and Jamie Bochert for Spring Summer 2016 Collection @anna_vrc @jamiebochert #Vionnetparis #VionnetFashionShow #Vionnet #annacleveland #jamiebochert #ss #fashion #gogavionnet
A photo posted by vionnet_paris (@vionnet_paris) on Oct 1, 2015 at 12:24pm PDT

21:30 uurAangekomen bij het hotel kan ik eindelijk inchecken en ben ik blij even languit te liggen. Ik besluit het Rochas-feest deze avond (dat ook allang is begonnen) over te slaan en ergens in de buurt eten te halen. De eerste dag zit erop. Nog even de planning voor morgen doornemen, dan gauw slapen en op naar dag twee!

>> Zo ziet een Paris Fashion Week-dag van Bazaars Fashion Director Astrid eruit