Voor wie wol lange tijd geleden heeft afgeschreven als krimpend en kriebelend stuk ellende: niet eerlijk. Wol is een heleboel meer dan dat, en krimpt en kriebelt tegenwoordig nauwelijks meer – mits je de juiste wol koopt natuurlijk. Van 12 tot 18 oktober wordt deze veelzijdige jongen tijdens de Amsterdamse Wool Week, onderdeel van The Campaign for Wool, terecht in het zonnetje gezet. Wol verdient, voor dus degenen die 'm hebben afgeschreven, een herkansing. En wel hierom.

1) Het ademt Merinowol is bijvoorbeeld ideaal om in te sporten.

2) Merinowol is trouwens sowieso een alleskunnerNaast een ademende wol, kan Merinowol heel aardig vocht reguleren, is-ie elastisch, vuilafstotend,  brandwerend en beschermt hij tegen UV-stralen. Dat maakt Merinowol heel geschikt voor babykleren.

3) Het houdt je warm als het koud isDat zal je vast niet ontgaan zijn.

4) Het verkoelt bij hitteYup.

5) Het is duurzaamEn 100% biologisch afbreekbaar. Ter vergelijking: bij nylon duurt het zo'n veertig (!) jaar voor het volledig is afgebroken, wol lukt het binnen een jaar, en is ook nog 'ns zo beleefd om een aantal belangrijke voedingsstoffen voor Moeder Natuur achter te laten – dat zou nylon nou nooit doen.

6) De keuze is reuzeEr bestaan meer dan duizend soorten wol.

7) Het krimpt nietAlleen goedkope meuk.

8) En het jeukt al evenminGoede wol voelt juist enórm zacht.

9) Er is een aantal topontwerpers dat veel met wol werktWe noemen: Avelon, Stills Atelier, Claudia Sträter, Mae Engelgeer,Nanna van Blaaderen (wier foto van haar Resilience collectie hierboven prijkt)... Wéér een goed excuus om de economie te spekken.

Wist je trouwens dat Prins Charles The Campaign for Wool in het leven heeft geroepen? Wij (ook) niet. Uitgebreide informatie over de Wool Week en The Campaign for Wool vind je hier, of lees je in het fraaie (en gratis) WOOL Magazine dat vandaag wordt gelanceerd.