Skip to Content

We ontvangen mogelijk commissie via links op deze pagina, maar we raden alleen producten aan waar wij als redactie achter staan

13 inspirerende vrouwen die zich niet klein laten krijgen door hun chronische ziekte

Over powervrouwen gesproken.

vrouwen die zich niet klein laten krijgen door hun chronische ziektepinterest
Getty Images

Wereldwijd kampen miljoenen mensen met een chronische ziekte die hen de rest van het leven niet meer los zal laten. En dat is, nouja, klote. Deze vrouwen besloten dapper dat ze hun leven niet zouden laten leiden door hun ziekte. En dat vinden we bewonderenswaardig.

van: Cosmopolitan

1

Zoey Wright

instagramView full post on Instagram

Op twintigjarige leeftijd werd Zoey, een bekend figuur in de fitnesswereld, gediagnosticeerd met Ulcerative Colitis, een chronische ontsteking van de darm die de spijsvertering en het immuumsysteem beïnvloedt. Drie jaar lang ging Zoey in stilte gebukt onder de symptomen tot ze besloot op zoek te gaan naar een dokter die haar diagnose vast kon stellen. Sinds ze weet waar ze onder lijdt, heeft ze het haar missie gemaakt om zoveel mogelijk anderen te helpen door te laten zien dat ze zich niet klein laat krijgen door de ziekte.

Zoey is er naar eigen zeggen zelfs een sterker persoon door geworden en besloot daardoor niet al te lange tijd geleden (slechts tien maanden na een operatie) mee te doen aan haar eerste vrouwelijke bodybuildercompetitie om er vervolgens met de eerste prijs vandoor te gaan.

2

Somer Love

Somer is een 37-jarige vrouw met Cystic Fibrosis, een chronische ziekte waarbij de longen en spijsverteringsorgaan worden aangetast. Somers longen functioneren op het moment slechts op 27%, wat betekent dat ze iedere dag kampt met uitputting en een tekort aan lucht. Somer heeft echter moedig gekozen om haar ziekte te gebruiken om anderen gedupeerden te helpen. Zo zette ze Love to Breathe® op, een organisatie die hoop en positieve energie verspreid onder de Cystic Fibrosis-community en belangstelling wil wekken voor chronische ziekten.

3

Selena Gomez

Selena is het perfecte voorbeeld van hoe je een chronische ziekte je niet klein kunt laten krijgen. Hoewel ze genoodzaakt was om haar tour af te lassen vanwege een flinke opspeling van haar Lupus Erythematodes, een auto-immuunziekte die de huid, gewrichten en interne organen kan aantasten, was ze binnen no time toch weer volop aan het werk. Recentelijk heeft Selena zich uitgesproken over haar ziekte en laat weten zich er niet te schamen en graag publiekelijk over haar strijd te praten.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Mickey Trescott

Mickey Trescott, een gediplomeerd voedingstherapeut die bekend is geworden met haar bestseller The Autoimmune Paleo Cookbook, maakt zich sterk om anderen te helpen door middel van een allergeenvrij dieet. Mickey zelf lijdt aan Coeliakie en de ziekte van Hashimoto, beide auto-immuunziekten. Na een aantal maanden flink onder haar symptomen geleden te hebben, werd Mickey geïnspireerd om het auto-immuunprotocol van het paleodieet te volgen. Mede dankzij dit dieet, was Mickey in staat om haar tekort aan vitamines en mineralen aan te vullen en haar gezondheid te verbeteren.

5

Lena Dunham

Een op de tien vrouwen lijden aan Endometriose, waaronder de immer hilarische Lena Dunham. Endometriose is een chronische conditie waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder voorkomt. Het baarmoederslijm nestelt zich vervolgens op andere organen en het buikvlies, wat veel klachten kan veroorzaken. Lena is een gigantische inspiratiebron voor vrouwen die lijden aan dezelfde ziekte, aangezien ze zich veelvuldig heeft uitgesproken over haar strijd met Endometriose. Ze was genoodzaakt tijd voor zichzelf te nemen tijdens de promotietour voor serie Girls, maar bleef immer positief ondanks deze tegenslag. De meeste mensen zouden het erover eens zijn dat Lena een fantastisch voorbeeld is van iemand die op een positieve manier met haar ziekte omgaat, gezien het feit dat niets Dunham tegenhoudt haar dromen na te jagen.

6

Ally Hilfiger

Ally Hilfiger, de dochter van ja, je verwacht het al, Tommy Hilfiger, begon voor het eerst de symptomen van de ziekte van Lyme op te merken toen ze zeven jaar oud was. De ziekte van Lyme is een chronische ziekte veroorzaakt door een tekenbeet en wordt herkend door symptomen als gewrichtspijn, gevoel van zwakheid, moeheid en problemen met het gezichtsvermogen. Ally heeft desondanks sinds haar diagnose verscheidene successen op haar naam mogen schrijven, waaronder het boek Bite Me dat ze onlangs uitbracht en wat het verhaal vertelt van haar diagnoseproces en strijd tegen de ziekte. Ally laat zich zo min mogelijk door de ziekte uit het veld slaan en probeert samen met haar vriend en dochter volop van het leven te genieten. Op dagen dat ze zich niet zo goed voelt, haalt ze inspiratie uit de positiviteit van haar vrienden en familie, het beoefenen van creatieve activiteiten en het kijken van grappige films.

Advertentie - Lees hieronder verder
7

Lara Parker

Lara Parker is werkzaam als een editor bij Buzzfeed en werd op 22-jarige leeftijd gediagnosticeerd met Endometriose (en nog een aantal andere chronische ziekten). Zes jaar lang kon Parker er maar niet achter komen wat er met haar aan de hand was. Om die reden helpt ze nu anderen over de ziekte te praten en stimuleert ze gedupeerden toch overal het positieve van in te zien.

Daarnaast is Lara een toegewijd lid van de National Vulvodynia Association en een actief bijdraagster aan de online community van vrouwen die worstelen met een chronische ziekte. Lara heeft onlangs enorm veel positieve feedback genoten, toen ze besloot openlijk over haar ziekten te praten.

8

Ashley Esper

De laatste jaren is Ashley als beste van haar klas afgestudeerd aan de universiteit, begon ze met een masteropleiding, werd ze vier keer opgenomen in het ziekenhuis, onderging ze twee operaties en miste ze talrijke levenservaringen door haar ziekte. Ashley lijdt aan de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van de darm, die haar dag in dag uit voor pittige uitdagingen zet en op bepaalde gebieden haar leven flink limiteert. Ze zoekt haar heil in het schrijven over haar ziekte op haar persoonlijke blog waarmee ze hoopt anderen te kunnen inspireren.

Na een jarenlange strijd waarin ze haar ziekte probeerde te verbergen voor anderen, realiseerde Ashley zich dat het geheimhouden van haar ziekte niet de juiste keuze was. Tegenwoordig probeert ze een voorbeeld te zijn voor anderen die lijden aan een chronische ziekte door te laten zien dat ze, ondanks de vervelende symptomen, volop kan genieten van het leven en een actieve levensstijl aan kan houden.

9

Daisy Ridley

Daisy Ridley, bekend om haar rol als Rey in Star Wars, besloot onlangs naar buiten te komen met haar strijd tegen Endometriose op Instagram. De bekende actrice, die werd gediagnosticeerd op 15-jarige leeftijd, raadt vrouwen aan op hun instinct te vertrouwen wanneer ze voelen dat er iets mis is met hun lichaam. Daisy is groot voorstander van een positieve mindset, waarbij ze strijdt om de beste versie van zichzelf te zijn. Door via Instagram een inspirerende boodschap te sturen naar vrouwen van alle leeftijden, kan Daisy met recht een rolmodel genoemd worden.

Advertentie - Lees hieronder verder
10

Ciena Nelson

Actrice Ciena Nelson lijdt aan Psoriasis, een chronische huidaandoening. De klachten worden veroorzaakt door overproductie van cellen in de buitenste huidlaag, ten gevolge van de ontsteking in de huid. Na verschillende, mislukte pogingen om haar huidaandoening onder controle te krijgen, was Ciena vastbesloten om haar leven om te gooien en publiekelijk haar strijd kenbaar te maken op Instagram. Op een moment in haar leven waarop ze zich onwijs alleen voelde, ontdekte de actrice de kracht van de ondersteunende, online community van vrouwen die aan dezelfde ziekte lijden.

Ciena volgt een anti-inflammatoire dieet, waardoor ze alle zuivelproducten, suiker, verwerkt voedsel, alcohol en tarweproducten die haar symptomen verergeren uit haar dagelijkse voeding bant. Helaas gaat ze ondanks dit dieet nog steeds gebukt onder plotselinge opspelingen van de huidziekte. Ondanks deze tegenslagen heeft Ciena inmiddels duizenden mensen online geholpen en inspireerde ze anderen ook hun verhaal te delen.

11

11. Yolanda Hadid

Yolanda Hadid - yup, de moeder van Bella en Gigi Hadid - bracht onlangs een boek (Believe Me genaamd) uit over haar pijnlijke worsteling met de chronische ziekte van Lyme. In het boek spreekt ze openlijk over haar op het eerste oog onzichtbare ziekte in een poging om het stigma rondom de ziekte van Lyme te doen verdwijnen. Yolanda gebruikt haar bekendheid om het gesprek op gang te krijgen over de ziekte, zodat er in de toekomst hopelijk een remedie gevonden kan worden.

12

Chanel White

Inspiring women with chronic illness
Twitter/thetubefedwife

De 25-jarige blogger Chanel werd ooit medegedeeld dat ze erg veel geluk zou hebben als ze 13 jaar oud zou worden, gezien haar agressieve vorm vanSystemische Sclerose, maar hier is ze dan: springlevend en volop energie. Haar ziekte valt verscheidene van haar organen aan, waaronder haar spieren, haar zenuwen, haar luchtwegen en haar bloedvaten. Op 23-jarige leeftijd moest ze haar baan als lerares opzeggen vanwege de limitaties die de ziekte met zich meebrachten. Toch wist ze dat ze haar passie voor lesgeven niet zomaar onbenut moest laten en besloot ze in actie te komen.

En dus besloot Chanel vanuit huis mensen te onderwijzen over haar ziekte en aandacht te vragen voor zij die strijden tegen de symptomen via haar blog, maar ook door spreekbeurten te geven, documentaires te maken en zich op social media te uiten.

Advertentie - Lees hieronder verder
13

Emma Franklin

De 23-jarige modeliefhebster Emma doorstond jaren van onzekerheid rondom haar symptomen, die steeds maar erger leken te worden, totdat ze uiteindelijk de mogelijkheid verloor voor zichzelf te zorgen. Eten en praten lukte niet meer zelf en ook haar cognitieve functies namen sterk af. Toen de dokters haar eindelijk diagnoseerden met de ziekte van Lyme was het te laat om de gedane schade terug te draaien.

Vanuit haar bed, begon Emma aandacht te vragen voor haar chronische ziekte. Hadden Emma en haar familie namelijk eerder de symptomen herkent, dan was er misschien een mogelijkheid geweest de ziekte vroegtijdig een halt toe te roepen. Emma wil voorkomen dat het voor anderen zover komt.

Meer van Harper's BAZAAR
 
preview for Cultuur & Reizen

Cultuur & Reizen

london, england june 03 prince william, duke of cambridge and catherine, duchess of cambridge attend the national service of thanksgiving at st pauls cathedral on june 03, 2022 in london, england the platinum jubilee of elizabeth ii is being celebrated from june 2 to june 5, 2022, in the uk and commonwealth to mark the 70th anniversary of the accession of queen elizabeth ii on 6 february 1952 on june 03, 2022 in london, england the platinum jubilee of elizabeth ii is being celebrated from june 2 to june 5, 2022, in the uk and commonwealth to mark the 70th anniversary of the accession of queen elizabeth ii on 6 february 1952 photo by samir husseinwireimage,

Waarom William niet bij Kate was in de kankervideo

joe goldbergh in netflix serie you

You seizoen 5: dit wil je weten

leagues cup 2023 inter miami cf v atlanta united

Dit vindt David het beste cadeau ooit van Victoria

koning charles bij kerkdienst bij sandringham in januari 2024

Zó voelt Charles zich te midden van behandelingen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder