Wat mensen het liefste aten in je geboortejaar
Kaasfondue, granola of een cosmopolitan à la Sex and the City: we zijn allen slachtoffer geworden van een doorgewinterde foodhype.
Kaasfondue, sushi of een cosmopolitan à la Sex and the City: we zijn allen slachtoffer geworden van een doorgewinterde foodhype. Van sommigen kunnen we vol blijdschap melden dat ze sinds jaar van uitkomst nooit meer zijn teruggezien, bij anderen zweren we nog immer. Een trip down memory lane.
van: Cosmopolitan
1970: Quiche
Deze veelzijdige taart vergaarde voor het eerst bekendheid in een Amerikaans tijdschrift in 1941, volgens Sylvia Lovegrens Fashionable Food: Seven Decades of Food Fads tenminste, en steeg enorm in populairiteit gedurende de jaren 50.
Niet zo gek ook dat mensen er dol op waren: het was de perfecte manier om van je restjes af te komen, want je gooide er alles gewoon door. Daarnaast kon je er flink je creativiteit op los laten én was het een Frans gerecht, wat het geheel natuurlijk nog wat extra allure gaf.
1971: Eggs Benedict
Jazeker, ook in de jaren 70 werd er volop gebruncht. En ook met egss Benedict. Een zondagse brunch was niet compleet zonder dit ei-gerecht, dat anno 2016 nog steeds op de kaart staat. En dan natuurlijk geserveerd met een halve, getoaste Engelse muffin, een plakje bacon, een gepocheerd ei, Hollandaise saus et voilà: je eggs Benedict zijn een feit.
1972: Tequila Sunrise
Mick Jagger was een Tequila Sunrise-drinker van het eerste uur. De cocktail - die je maakt met sinaasappelsap, tequila en grenadine - werd in 1972 namelijk volop geserveerd in Jaggers favoriete bar - the Trident - in San Francisco. De Rolling Stones dronken naar het schijnt zoveel van het spul, dat Keith Richards later bekend maakte dat de tour onder intimi bekend stond als: de cocaïne en Tequila Sunrise-tour. Dat zorgde voor zo'n enorme vlucht in de bekendheid van het drankje dat the Eagles er het jaar daarop er zelfs een nummer naar vernoemden.
1973: Fondue
In de jaren 60 werden we langzaamaan besmet met het fonduevirus en tegen de jaren 70 had iedereen een pot in huis die steevast tijdens feestdagen tevoorschijn werd getoverd. Je eten 'koken' op tafel in een stroperige massa van kaas, chocolade of bouillon werd uiterst hip, verfijnd en gezellig bevonden. En dat idee is nooit uitgeroeid.
1974: Granola
Denk jij hip te zijn met je kommetje granola? Welnee, in de jaren 60 waagden de hippies zich er al aan, en in de jaren 70 raakte ook de rest van de maatschapij verknocht aan granola. Er kwam zelfs een granolakookboek uit in 1973, hoewel de meesten de voorkeur gaven aan granola in simpelste vorm: met fruit en yoghurt.
1975: Pasta Primavera
Hoe het komt, weten we niet, maar in de jaren 70 kon de pasta niet romig genoeg. Fettucine alfredo en spaghetti carbonara: kom d'r maar in. Niets werd echter zo gewaardeerd als een dampend bord pasta primvera.
Sirio Maccioni - chef van het legendarische Le Cirque restaurant in New York - claimt de bedenker te zijn die de mix van pasta, witte romige saus en groentes. Het recept werd gepubliceerd in de New York Times in 1977 en hoewel er werd verwezen naar Le Cirque, heeft het gerecht daar nooit daadwerkelijk op de kaart gestaan.
1978: Croissants
Onmisbaar bij het zondagontbijt: de croissant. Kun je je voorstellen dat we in 1978 pas echt massaal verliefd werden op het baksel? Natuurlijk overgewaaid uit Frankrijk, waar ze de croissants belegden als sandwiches, met ham, kaas, champignons en zo'n beetje alles dat je kunt bedenken.
1980: Ranch Dressing
Een loodgieter bedacht deze romige slasaus, terwijl hij in 1950 in de wildernis van Alaska aan het werk was. De saus, gemaakt van botermelk, mayonaise, knoflook, ui en kruiden zoals dille en bieslook, smaakte zo goed dat Steve Henson besloot 'm te serveren én te verkopen op zijn ranch in Santa Barbara. Hensen en zijn vrouw werden later de oprichters van Hidden Valley Ranch Food Products en vervolgens rijk met de dressing. Al snel werd het de populairste manier om gezonde maaltijden te voorzien van een flinke toef vettige saus.
1981: Kiwi
Kiwi's, ooit beter bekend als Chinese kruisbessen, begonnen aan hun langzame overname van de wereld in 1962, toen een inkoper uit Los Angeles besloot ze uit Nieuw-Zeeland te importeren. Plots waren ze overal: in salades, in taarten en zelfs in vleesgerechten. In de vroege jaren 80 was de groene vrucht zó populair dat er zelfs een tekort dreigde.
1982: Crème Brûlée
Nog zo'n fan-tas-tisch gerecht dat is over komen waaien uit Frankrijk: crème brûlée. Het mierzoete toetje met krokant dakje schijnt enorm geliefd te zijn geweest door de Amerikaanse president Thomas Jefferson, maar ook in Europa verscheen de pudding overal op de menukaarten, om daar (gelukkig!) nooit meer vanaf te gaan.
1983: Penne Alla Vodka
Uiteraard een geesteskind van de Italianen, penne alla vodka, dat in de jaren 70 haar oorsprong vond, maar pas in de jaren 80 ons land bereikte. In de romige tomatensaus zitten inderdaad een aantal druppels vodka verwerkt en wel om een goede reden: vodka versterkt de smaak van tomaten. Smaakexplosie gegarandeerd.
1985: Fajitas
De oorsprong van dit gerecht kan gevonden worden in het zuidwesten van Amerika, in de jaren 30, toen cowboys hun vlees nog boven een open vuur brandden. Het gerecht veroverde Amerika - en daarna de wereld - echter pas volledig in de jaren 60 en 70, toen de Tex Mex keuken in populariteit steeg door chef George Weidmann. Hij reserveerde een plek voor zijn sizzling fajitas op het menu van the Hyatt Regency in Austin, waardoor het restaurant in het Hyatt hotel in Austin plots het meest winstgevende restaurant was van de hele Hyatt-keten.
1986: Wijn spritzer
Wijn gemixt met frisdrank, koolzuurhoudend water of sap: het was de trend van het moment in 1986. Merken wisten razendsnel in te spelen op deze trend en het was Bruce Willis die in een reclame naar het drankje verwees met de quote 'this is where the fun starts.'
1987: Chocoladetruffels
In de jaren 80 begon de wereldwijde verslaving aan luxe chocolaatjes (die uiteraard en Goddank nooit meer opgehouden is) en dan met name aan chocoladetruffels. In 1973 begon een vrouw genaamd Alice Medrich met het vervaardigen en verkopen van chocoladetruffels vanuit haar huis in Berkely in Californië. Gezien het succes, besloot ze later een eigen winkel, Cocolat genaamd, te openen, waar de chocoladehapjes als warme broodjes de toonbank over vlogen. Het duurde niet lang of de overheerlijke chocoladetruffels lagen overal in de schappen.
1988: Sushi
Aha, hier startte de massale sushi-hysterie dus. In de jaren 50 en 60 werd de Japanse delicatesse voor het eerst geserveerd in Los Angeles, waar beroemdheden in Hollywood het hapje al snel opmerkten en er een trend van maakten. Niet veel later werd een heuse Californiaroll aan de sushikaart toegevoegd en tegen de jaren 70 en 80 was sushi plots overal, tot op de dag van vandaag.
1989: Vegetarische burgers
Volgens het Smithsonian hebben we de opkomst van de vegetarische burger te danken aan de in Londen woonachtige vegetarische kok Gregory Sams. Hij was diegene die het vleesvrije gerecht (beter bekend als the VegeBurger) in 1982 voor het eerst op de kaart zette. Je snapt: het duurde niet lang voordat de VegeBurger (onder andere namen weliswaar, wat dacht je bijvoorbeeld van the Gardenburger) overal verkrijgbaar was.
1990: Tiramisu
Dit Italiaanse dessert heeft een discutabele herkomst, waardoor we tot op de dag van vandaag nog steeds niet precies weten waar de lekkernij z'n oorsprong vindt. Wat we wél weten is dat tijdens de financiële crisis eind jaren 80 mensen spontaan hun heil zochten in comfort food. Tiramisu werd zo immens populair dat er eind jaren 90 er als het ware een ban kwam op het gerecht in de kokswereld, gezien het feit dat chefs zo verveeld waren geraakt door het veelvuldig maken van het dessert.
1991: Chinese kipsalade
Cal-Asian cuisine, oftewel een nieuwe vorm van fusion cuisine, werd immens populair begin jaren 90. Celebrity chef Wolfgang Puck leidde de beweging en zijn Chinese kipsalade werd het symbool voor de nieuwe manier van koken.
Volgens een woordvoerder van Puck was het echt aan de chef te danken dat we massaal zwichtten voor deze nieuwe foodhype. De opening van zijn restaurant Chinois in 1983 in Santa Monica (en de populariteit ervan) zorgde ervoor dat steeds meer restaurants de gewilde salade gingen kopiëren, waardoor-ie vandaag de dag nog steeds op menig menukaart prijkt.
1993: Zongedroogde tomaten
Italianen bleven - ook gedurende de jaren 90 - onze manier van koken inspireren, wat resulteerde in een wereldwijde preferentie voor balsamicoazijn én zongedroogde tomaten. Massaal werden de smaakvolle in olie gedrenkte partjes gebruikt in pastagerechten en salades en ook in restaurants werden gerechten steevast opgeleukt met wat zongedroogde tomaat.
Waarom Kate haar ziekte solo aankondigde
You seizoen 5: dit wil je weten
Dit vindt David het beste cadeau ooit van Victoria
Zó voelt Charles zich te midden van behandelingen