Net gegeten en toch weer trek? Hier komt het door
Dit zijn de boosdoeners.
Heb je in alle ochtenddrukte de tijd hebt gevonden om een ontbijtje naar binnen te schuiven, sta je na een paar uur alweer met een knorrende maag voor de snoepautomaat. En heb je net die salade verorbert, denk jij al weer met rammende honger aan je avondmaal. De oorzaak: dat wat je eet, en vooral: de combinatie.
'Bepaalde voedingsmiddelen geven een signaal aan het lichaam dat voedingsstoffen moeten worden opgeslagen als vet en niet als brandstof,' zegt David Perlmutter, neuroloog en auteur van Brain Maker. 'Met name bewerkte of koolhydraatrijke voedingsmiddelen, die we vaak eten in periodes van stress, tasten het insulinelevel aan, waardoor je bloedsuikerspiegel gaat schommelen.' Het gevolg: trek. Óók als je net een maaltijd achter de kiezen hebt. Dit zijn de boosdoeners.
Volkorenbrood
Dacht je dat die volkorenbammetje met pindakaas je trek wel zou stillen tot de lunch? Grote kans dat je maag na een half uur weer begint te rommelen. 'Volkorenbrood zit vol met koolhydraten die je bloedsuikerspiegel laten schommelen, zelfs meer dan een Snickers,' vertelt Perlmutter.
Een teveel aan koolhydraten zorgt er voor dat je bloedsuikerspiegel alle kanten op schiet, waardoor de weegschaal hoger uit gaan slaan, je sneller trek krijgt en - even doemscenario - je een verhoogde kans hebt op diabetes. 'Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier, die glucose (of suiker) overzet naar de cellen, waar het uiteindelijk gebruikt kan worden als brandstof,' legt Perlmutter uit. In een
gezond lichaam, waar alle glucose en voedingsstoffen uit voedsel opgenomen worden, blijft de bloedsuikerspiegel op een stabiel level, waardoor je ook minder snel trek krijgt.
Als je teveel glucose binnenkrijgt, worden je cellen langzaam maar zeker resistent voor de signalen om insuline uit het bloed te halen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam die overmatige glucose opslaat als vet.
Ontbijtgranen
Lekker dan: ben je net van je bammetje overgestapt naar ontbijtgranen, blijken die óók niet voor een voldaan gevoel te zorgen. Wat nou dan weer?! Er zit te weinig water in dit ontbijt. 'Studies tonen aan dat een flinke dosis water in voedsel ervoor zorgt dat je sneller vol zit,' zegt Dawn Jackson Blatner , auteur van The Superfood Swap Diet. 'Zo'n doos met ontbijtgranen is natuurlijk super licht, daarom kun je prima de hele doos leegeten zonder vol te zitten,' legt ze uit.
Misschien krijg je dan wel de granen, vezels en vitamines binnen, zoals de tekst op de doos belooft, maar echt verzadigd voel jij je niet.
Fruit
En ja hoor, ook fruit mag op de zwarte lijst. Althans, mits je een verzadigd gevoel hebben en vooral ook houden. 'Fruit bevat fructose, die de glucose niet overzet naar de
cellen,' legt Perlmutter uit.
Aan wie we dat te danken hebben? Onze voorvaderen. 'De enige keren dat onze paleolithische voorouders rijp en zoet fruit konden eten was aan het einde van de zomer. Dit was het signaal voor hun lichaam dat de winter weer voor de deur stond en dat een extra laagje vet hard nodig was,' zegt Perlmutter. 'Tegenwoordig kunnen we iedere dag een appel eten, maar ons lichaam werkt nog steeds hetzelfde.'
Wie na het ontbijt niet direct naar de snoepkast wil lopen kan het beste twee gekookte eieren met een halve avocado en wat zeezout eten, tipt Perlmutter. Het zit niet alleen vol met gezonde vetten, maar ook met proteïnes, die ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent.
Yoghurt
Het lijkt een slimme keuze, yoghurt voor het ontbijt. Binnen vijf minuten krijg je direct een gezonde portie proteïnes, calcium en goede bacteriën binnen, die belangrijk zijn
voor je immuunsysteem en de darmen. Maar goed, na vijf lepels van dat goedje is je
maag nog niet gevuld en dat was toch wel het geval met die boterham met kaas die
je gisteren naar binnen werkte.
De oplossing: gooi er een paar walnoten door, dan heb je iets om op te kauwen waardoor je sneller vol zit. Of beter: kies voor het pak volle Griekse yoghurt in plaats van het vetvrije zusje. Krijg je meteen een dosis geconjugeerd linolzuur binnen, jawel! In normaal Nederlands: een gezond soort vet dat ervoor zorgt dat je gemakkelijker wat pondjes verliest.
Groene smoothies
'Toegegeven, wanneer de smoothie boordevol zit met verse groentes, fruit en amandelmelk is er geen ontkennen aan: het is een supergezond drankje,' zegt Blatner. Mooi. En door. Of toch niet? Nope. Want: 'Als je een knorrende maag wilt voorkomen, kun je de voedingsstoffen toch het beste eten in plaats van drinken.'
Onderzoek toont aan dat ons lichaam het voedsel in de vorm van vloeistof moeilijker registreert dan voedsel in de vaste vorm. Eigenlijk krijg je dus meer calorieën binnen, maar wordt de honger niet gestild. Blatner tipt dus om toch wat meer kiwi's, avocado's en spinazie in vaste vorm te eten.
Salades
Een gezonde salade, die moet je natuurlijk gewoon blijven eten. Maar de ene salade is de andere niet. Het gaat om de juiste combinate. Op alleen wat groenvoer en een verdwaalde tomaat red je het niet. Belangrijk is om wat proteïnerijk voedsel als zalm, kip, kikkererwten of kalkoen in de bak te gooien, plus verse producten (lees: tomaat, avocado, appel en-of komkommer) en wat gezonde vetten (olijfolie, kaas en walnoten). 's Kijken hoe ver je nu komt.
Rode wijn
Nee, geen mens denkt dat je van een glaasje rood vol zit, dat begrijpen we. Waarom-ie dan toch in deze lijst staat? 'Alcohol zorgt ervoor dat je losser wordt en jij je grenzen verlaagt. Dan ben je dus even niet meer bezig met die appel in de fruitmand maar met die zak chips in de kast,' zegt Blatner.
Een goede strategie is om eerst te besluiten wat je gaat eten en om pas aan het einde van die maaltijd de fles open te trekken. Daardoor blijf je eerder bij één glas wijn en voorkom je een oncontroleerbare snackattack.
Sushi
Waarschijnlijk schuif je moeiteloos zo een aantal calfornia rolls naar binnen, maar
echt vol zit je maag nog niet. Kom maar door met die nieuwe ronde! Eh ja, maar weet wel wat we eerder over sushi schreven (namelijk dit). Het zijn dus voornamelijk koolhydraten, waardoor je het nodige mist.
'Neem wat soep vooraf of een rijke salade met gemberdressing, voordat je aan de sushi begint,' adviseert Blatner, 'en probeer het eens bij één rol te houden.' Nou moe.
Waarom Kate haar ziekte solo aankondigde
You seizoen 5: dit wil je weten
Dit vindt David het beste cadeau ooit van Victoria
Zó voelt Charles zich te midden van behandelingen