Skip to Content

11 dingen die je moet weten voordat je gaat trouwen

Aldus de experts.

Toy, Comfort, Baggage, Linens, Suitcase, Coffin, Sculpture, Trunk, Figurine, Action figure, pinterest
Getty Images

Echtscheidingsadvocaten, bemiddelaars en financiële planners krijgen te maken met allerhande situaties - van vechtscheidingen tot koppels die uit elkaar gaan als goede vrienden. Als iemand dus uitermate geschikt is om ons wat essentiële tips over trouwen (en scheiden) mee te geven, dan zijn zij het wel.

Huwelijkse voorwaarden zijn absoluut geen vereiste.

prenuptial agreement divorce
Jodi Jacobson

Beter gezegd, ze kunnen juist schade aanrichten binnen je relatie. 'Ik zie dat huwelijkse voorwaarden bijna altijd op het allerlaatste moment pas worden geregeld,'aldus Stuart Minion, een scheidingsadvocaat uit New Jersey. 'Vervolgens zijn ze vaak dwangmatig van aard, eenzijdig en emotioneel schadelijk. Plus, er zijn meestal geldige wetten die beide partijen sowieso al beschermen.'

Toch van plan om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen? Zorg er dan voor dat dit ruim voor je bruiloft gebeurt, zodat het niet je grote dag verpest.

Geld is dus juist wél een goed gespreksonderwerp tijdens een date.

couple coffee date lunch cafe

Oké, oké, misschien moet je je bankafschriften tijdens de eerste date nog maar even thuis laten. Maar toch is het zeker aan te raden om geldzaken vroegtijdig met je partner te bespreken.

'De meeste stellen snappen niet hoe belangrijk het is om een vergelijkbaar uitgavepatroon te hebben,' zegt Joslin Davis, voorzitter van de American Academy of Matrimonial Lawyers. 'Mensen kunnen natuurlijk veranderen, maar je kunt van een echtgenoot die zijn hele leven schuld na schuld heeft opgebouwd niet verwachten dat hij daar na huwelijksreis opeens mee stopt.'

En jullie moeten beiden op de kosten letten.

couple budget divorce marriage

De belangrijkste redenen voor stellen om te gaan scheiden? Volgens Minion zijn dat geld en ontrouw. 'En in de meeste gevallen wordt ontrouw veroorzaakt door geldzaken,' aldus Minion. 'Geld veroorzaakt conflicten. En in het geval van een conflict gaan mensen op zoek naar andere manieren om zichzelf te bevredigen - en dan kan ontrouw weleens een van de opties zijn.'

Stellen moeten transparant zijn over wat er binnenkomt en wat er uit gaat, en over hun financiële doelen voor de toekomst.

Advertentie - Lees hieronder verder

Zorg dat er mensen zijn bij wie je terecht kunt.

father son conversation advice divorce

'Vaak komt een huwelijk met torenhoge verwachtingen van familie en vrienden,' aldus Abby Rosmarin, scheidingsbemiddelaar van beroep. 'Door het huwelijk kan er weleens een hoop extra druk ontstaan om te bewijzen dat jullie daadwerkelijk een eenheid zijn. Hierdoor is de kans groot is dat jullie je problemen gaan proberen te verbergen voor mensen die wellicht juist steun kunnen bieden.'

Wees daarom niet bang om bekritiseerd of beoordeeld te worden wanneer je aan vrienden en familie toegeeft dat je relatie hulp nodig heeft. Zij kunnen je namelijk weleens het beste advies ooit geven.

Ja, ook je geld is onderdeel van het huwelijk.

couple paying bills divorce

Sorry, maar zelfs wanneer je je bankrekeningen compleet gescheiden houdt, is er nog steeds een bepaalde mate van financiële samenwerking vereist voor een goed huwelijk. 'Financieel gesproken creëert een huwelijk een economische eenheid tussen twee individuele personen,' zegt Andrew Samalin, de voorzitter van de Association of Divorce Financial Planners . Alles wat namelijk tijdens het huwelijk wordt verdiend (loonstrookjes, de rente op je spaarrekening, pensioenfondsen, etc.) wordt gezien als een echtelijk fonds en kan worden verdeeld in het geval van een scheiding.

Zorg voor financiele onafhankelijkheid.

couple shopping woman man credit card divorce finances money

'Eén van de belangrijkste financiële tips die ik mee geef aan mijn cliënten is dat ze goed op de hoogte moeten zijn van hun eigen financiële status,' aldus Samalin.

Het is namelijk erg belangrijk dat je zorgt dat deze in een goede staat is. 'Door financieel onafhankelijk te zijn, zorg je ervoor dat je ook zonder je partner een lening op kunt nemen.' Je weet immers nooit wat er kan gebeuren.

Advertentie - Lees hieronder verder

Houd je boekhouding up-to-date — zeker wanneer je gaat trouwen.

woman divorce files bills

Zelfs wanneer je niet van plan bent om te gaan scheiden (geloof het of niet, maar dat is dus meestal niet het plan wanneer mensen besluiten te gaan trouwen), is het belangrijk om je bankafschriften van voor het huwelijk te bewaren.

'Hypothetisch gezien, wanneer een echtgenoot het huwelijk in gaat met 100.000 euro aan aandelen, is het zijn taak om aan te tonen dat hij deze kocht voor het huwelijk,' aldus Minion. 'Het is ook zijn taak om aan te tonen dat het dus geen onderdeel is van de echtelijke fondsen.'

Zonder de juiste documenten om aan te tonen dat iets van jou was en niet werd gemixt met ander echtelijk geld, is het waarschijnlijk dat het zal worden meegenomen in een verrekening tijdens de scheiding.

Scheiden kost veel tijd - en geld.

couple divorce marriage lawyer

Bruiloften worden gekenmerkt door hun krankzinnige prijskaartje, maar vaak wordt er niet bij stilgestaan dat het ook behoorlijk wat geld kost om deze geloften vervolgens weer ongedaan te maken.

Dus wanneer je enige twijfels hebt, is het verstandig om eerst even heel goed na te denken over de scheiding. 'Voor een scheidingsadvocaat betaal je al snel €280 tot €450 per uur,' aldus Minion. 'Er zijn scheidingen die tussen de €5000 en €15000 kosten, wanneer ze snel worden afgehandeld. En er zijn scheidingen waarvoor je een veelvoud van dit bedrag moet afrekenen.'

Natuurlijk, elke situatie is anders, maar het kan een jaar of langer duren voordat een scheiding volledig is afgerond.

Je hebt geen recht op alles enkel omdat hij is vreemdgegaan.

Footwear, Brown, Human leg, Joint, Tan, High heels, Fashion, Black, Foot, Liver,

Wij snappen heus dat je wilt dat zijn daden worden bestraft, maar de kans is klein dat dit daadwerkelijk zal gebeuren. 'In de meeste gevallen geeft echtelijk wangedrag - zoals overspel - de onschuldige echtgenoot geen recht op meer activa,' zegt Davis.

Het geld en bezit zal gewoon worden verdeeld op basis van de standaard methode. Er is echter wel een mogelijkheid dat je meer alimentatie krijgt, maar dat is afhankelijk van jullie financiën.

Advertentie - Lees hieronder verder

Bij een scheiding is er geen sprake van een rouwperiode.

divorce sad woman lonely depression

'Mensen zijn vaak verrast door het gevoel van verdriet, zelfs wanneer ze klaar zijn om aan een nieuw hoofdstuk van hun leven te beginnen,' aldus Rosmarin. 'Verandering veroorzaakt vaak een gevoel van onrust. Je verandert plots van een getrouwd naar een gescheiden persoon (hoewel er natuurlijk vele stappen tussen zitten) en dat verandert het beeld dat je hebt van jezelf en de manier waarop anderen je zien.'

Je advocaat is niet je psycholoog.

marriage therapy

Mensen hebben vaak de neiging om hun verhaal te willen vertellen wanneer ze een afspraak hebben met hun scheidingsadvocaat. 'Ze willen uitleggen waarom ze gaan scheiden en op die manier goedkeuring vragen voor hun beweegredenen. Maar in realiteit zijn deze redenen compleet irrelevant voor het eindresultaat,' aldus Minion. 'Je betaalt veel te veel voor je advocaten om met hen je gevoelens te bespreken.'

Het moraal: zorg dat je eerst een afspraak maakt met een psycholoog voordat je dat punt bereikt - dan heb je een betere kans om het überhaupt te voorkomen.

Van: Good Housekeeping US
Meer van Harper's BAZAAR
 
preview for Cultuur & Reizen

Cultuur & Reizen

fashion week street style

Harper's Bazaar cultuuragenda: de beste uitjes

twee modellen op straat

10x de beste Nederlandse literatuur

street style day 2 copenhagen fashion week springsummer 2023

De 10 boeken die je eens gelezen moet hebben

gigi bella yolanda hadid

Dit geef je een moeder die alles al heeft

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder